Az irgalom díjai

A Bonhoeffer-díjat elsőként Békefy Lajos református és Csorba József katolikus börtönlelkész, a Colson-díjat idén Farkas Dániel adventista lelkész és egy katolikus házaspár: Pomozi Szilvia és István vehette át.

A Magyar Testvéri Börtöntársaság börtönmissziót végző – de nem hivatásos börtönlelkész – civileket, szerzeteseket és papokat tömörítő ökumenikus szervezet. Szorosan kapcsolódik a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezetéhez, és Roszík Gábor evangélikus lelkész személyében közös az elnökük is. Több közös szívügyük is van: ilyen a börtönökben advent idején rendezett bibliaismereti verseny, az Angyalfa program, amely börtönben levő szülők gyermekeit karolja fel, valamint APAC-körletek hazai megvalósítása büntetés-végrehajtási intézetekben. Az utóbbi jelentőségét talán nem is igen tudjuk felmérni – jó lenne, ha erről az alig-alig ismert programról több szó esne Magyarországon, ezért következő számaink egyikében bővebben is visszatérünk e témára.


Az APAC (Association for the Protection and Assistance of the Condemned – Szövetség az Elítéltek Védelmére és Támogatására) egy olyan, keresztény ihletésű, családcentrikus nemzetközi kezdeményezés, amely a sikeres reszocializáció érdekében testvéri közösséggé igyekszik formálni fogvatartottak csoportjait. Magyarországon egyelőre – hat éve – még csak a váci börtönben van APAC-körlet, de nemsokára a tiszalöki és a mélykúti börtönökben is lesz. Vácon huszonnégy fogvatartott vesz részt a programban.

A Colson-díj névadója a 2012-ben elhunyt Charles W. Colson, a börtönmisszió apostola, és megalapítója a nemzetközi Testvéri Börtöntársaságnak, melynek példájára ma már a világ több mint száz országában működnek ilyen, az elítélteket segítő szervezetek. (Colson maga is a börtönben tért meg 1975-ben.) Dietrich Bonhoeffer, akiről az idei díj a nevét kapta, a Hitler elleni összeesküvéshez kapcsolódó evangélikus lelkész volt, aki csaknem másfél évet töltött a nácik börtönében, és még őreire is komoly hatást gyakorolt hitével, derűjével. 1945. április 9-én, három héttel Hitler öngyilkossága előtt végezték ki.

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .