Az igazság hirdetése a digitális korban

Korábban ismeretlen lehetőségek tárulnak fel általa a kapcsolatteremtésre és közösségek építésére. Az internetes háló rendkívüli adottságai nem hagyhatják közömbösen az egyházat sem. A pápa arra szólítja fel a keresztényeket, hogy bizalommal, tudatos és felelős kreativitással csatlakozzanak a digitális kor által teremtett hálózathoz, a közösségi oldalakhoz, amelyek ma már az emberi élet integráns részét képezik.

 

A világháló hozzájárul a szellemi és spirituális tudat új, összetett formáinak fejlődéséhez. Ezért ezen a téren is hirdetnünk kell Krisztusba, az ember és a történelem üdvözítőjébe vetett hitünket.

A digitális világban a keresztény jelenlét legyen mindig becsületes és nyílt kommunikáció, amely felelős és tiszteletben tartja a másikat, s következetes marad az evangéliumhoz még akkor is, amikor nem kifejezetten a hitről van szó. Olyan stílust jelent, amely ösztönzi a szívet és megmozgatja a lelkiismeretet, miként Jézus tette az emmauszi tanítványokkal. Az evangéliumot a maga teljességében, felhígítás nélkül kell ismertetnünk az érdeklődőkkel.

A pápa szót ejt a nettel kapcsolatos gondokról is, mint például a töredékes interakcióról vagy arról a kockázatról, hogy önmagunkról tetszelgő, sőt hamis képet közvetítünk, továbbá arról a veszélyről, hogy egyfajta párhuzamos, virtuális életbe menekülünk általa.

A pápa üzenetében arra buzdít – elsősorban a fiatalokat -, hogy a jóra használjuk fel netes jelenlétünket. És ne feledjük, hogy a virtuális kapcsolatok soha nem helyettesíthetik a személyes, közvetlen emberi kötődéseket. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .