Az időskorúakat segítik

Fotó: Lambert Attila

 

A XXIII. János Otthon ünnepi díszbe öltöztetett Szent József utcai épületrészének kertjébe, a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika szomszédságába hívták ünnepelni a szeretetszolgálat munkatársait, a lakókat és hozzátartozóikat. Az udvaron felállított szabadtéri oltár köré gyűlt össze a közösség a Kis­bol­dog­asszony napjához kapcsolódó eseményen, amely idén különleges tartalommal gazdagodott: átadták és megáldották az intézmény kertjében álló felújított egykori paplakot, amely eredetileg a szervita nővérek óvodája volt. A Befogad-laknak keresztelt épületet azért alakították át, hogy itt kaphasson helyet a de­men­ciával élő idősek nappali gondozója. A rászorulók számára otthonokat fenntartó Katolikus Szeretetszolgálat szakmai munkájának hangsúlyos része az Alzheimer-kórban és időskori demenciában szenvedők ellátása.
Az átadási ünnepségen jelen volt Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és a főváros II. kerületének polgármestere, Láng Zsolt.
A közösség szentmisével ünnepelt. A főcelebráns, Esterházy László plébános mellett több paptestvér koncelebrált.
A szentbeszédet Dúl Géza, a romhányi Szent György-templom plébánosa mondta. Homíliájában szomorú tényekkel szembesítette a jelenlevőket: 2008 óta nyomasztó mértékben megnőtt a demenciában szenvedő idősek száma, ám az ellátásukat segítő otthonok nem tudják kielégíteni a megnövekedett igényeket. Arról is beszélt, hogy az időskorúak segítését a legtöbben elsősorban ne­héz­­ségként élik meg: „Nem vonzó élethelyzet a demencia. De nekünk, akik Krisztust akarjuk követni, nyitottnak kell lennünk a befogadásra, mert Isten sem hagyta magára az embert, akkor sem, amikor a bűnei miatt egyáltalán nem volt vonzó. Az emberi méltóság mindannyiunkat testvérré tesz” – mondta.
Mohos Gábor, az MKPK titkára arról beszélt, hitünk lényegéhez tartozik, hogy tettekben nyilvánuljon meg. Rámutatott: az Egyház nem tud minden problémát megoldani, feladata, hogy jelként legyen jelen a társadalomban, és követendő példát mutasson az embereknek.
Radnainé Egervári Ágnes, a közel hetvenéves Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a Prédikátorok könyvéből vett idézettel – „ha sokáig él az ember, örüljön minden évnek” – igyekezett megvilágítani, miért tekintik alapelvnek a szervezet munkatársai a személyre szabott gondoskodást.
A neurológus főigazgató leszögezte, mára a népbetegségnek számító demencia a másoktól való függőség leggyakoribb oka időskorban. A szeretetszolgálat úttörőként vállalja a demens betegek ellátását, és az általa kidolgozott Inter­pro­fesszi­onális Demencia Alapprogram (INDA) keretében szakavatott segítséget nyújt mind az érintett időseknek, mind hozzátartozóiknak.
Ennek egyik formája a nappali ellátás, amely meghagyja az idős embert eredeti környezetében, de napközbeni foglalkoztatást nyújt számára. Erre szolgál a most átadott Befogad-lak ház is, ahol célzott foglalkozásokkal, a zene és a spiritualitás erejével igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy az időseknek fizikai és kognitív képességeik hanyatlása ellenére is biztosított legyen a megfelelő életminőség.
A főigazgató örömét és egyben reményét fejezte ki, hogy az új ellátási formához szükséges működési engedély megérkezését követően a napközi gondozóház is helyet kaphat a finanszírozás rendszerében. Elmondta azt is, hogy az épületrész felújítása és átalakítása saját forrásból, illetve adományokból – többek között a Váci Egyházmegye és a II. kerületi önkormányzat támogatásával – valósulhatott meg.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rámutatott arra, hogy az átlagéletkor növekedése a korábbinál nagyobb felelősséget ró a társadalomra. „Fontos, hogy élete során minden ember biztos lehessen abban, ha megöregszik és segítségre szorul, meg fogja kapni azt.” A miniszter támogatásáról biztosította az új intézményt, és bejelentette, 1,8 millió forint kormányzati hozzájárulást adnak működéséhez.
Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszédében méltatta az Egyház szerepvállalását a szociális segítségnyújtásban. Láng Zsolt, a nyolcvannyolcezer lakosú II. kerület polgármestere elmondta, évente közel egymilliárd forintot költenek a szociális ellátás biztosítására. Százötvenen dolgoznak ezen a területen, és mintegy ötezer ember ellátásáról gondoskodnak. Hozzátette: ebben az erőfeszítésben számíthatnak a helyi egyházi közösségekre és a civil szervezetekre is.
Az ünnepi műsort követően Esterházy László megáldotta a Befogad-lakot, az otthonban élő Herpy György atya pedig a felújított Názáreti Szent Család-szobrot.
Koltay Endre, aki másfél évvel ezelőtt házas emberként költözött az otthonba, az életéről vallott az ünneplőknek. Túrmezei Erzsébet A legnagyobb művészet című versét idézve igyekezett érzékeltetni, milyen nehézségek elé állítja az embert az életnek ez a szakasza.
Radnainé Egervári Ágnes főigazgató kérdésünkre elmondta, a máriaremetei XXIII. János Otthonnak három háza van. A Názáret-ház 1986-ban húsz férőhellyel nyílt meg Regőczi István atya édesanyjának családi házában. Jelenleg nyolcvannyolc férőhellyel működik. Az Emmausz-ház 1990-ben kezdhette meg működését egy bonni magyar hölgy adományának köszönhetően, a Jerikó-ház pedig 2003-ban, a Széchenyi-terv keretében épült fel. A három házban összesen százötven emberről gondoskodnak.
A főigazgató elmondta: Magyar­országon ma mintegy hétszázezer ember él demenciával, a nyolcvan év felettiek körében hazánkban minden negyedik embert érint az időskori hanyatlás. Intézményvezetőként ezért rendkívül szükségesnek tartja, hogy állami stratégiát dolgozzanak ki a probléma kezelésére.
Az új létesítmény jelentőségét hangsúlyozva elmondta: a napközi ellátásnak köszönhetően szinten tartható a demenciában szenvedő idős emberek állapota, meglévő képességeik megőrizhetők, és megfelelő életminőségük is biztosítható, ami megkönnyíti családjuk mindennapjait is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .