Az időskorúak értéke a világban

Fotó: News.va

 

Az idősek egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek, mert számuk egyre nő szerte a világon. Sürgősen válaszolni kell igényeikre, és konkrét intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy biztosítsuk és védjük a jogaikat.
Az apostoli nuncius emlékeztetett Ferenc pápának a március 4-i általános kihallgatáson elhangzott szavaira. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az emberi élet meghosszabbodott. A társadalom azonban „nem vált tágasabbá” az élet számára. Az idősek száma megsokszorozódott, ám társadalmaink nem készültek fel eléggé arra, hogy helyet adjanak nekik, és biztosítsák számukra az őket megillető tiszteletet, figyelembe véve kiszolgáltatottságukat és emberi méltóságukat. Az idősek több szempontból sérülékenyek, egyebek mellett a szegénységhez, az elszigeteltséghez és az egészséghez kötődő problémák miatt. A természeti katasztrófák, a fegyveres konfliktusok, a pénzügyi válságok tovább súlyosbítják a helyzetet, mert az idősek életkorukból és mozgási korlátozottságukból fakadóan nehezebben jutnak hozzá a sürgősségi szolgáltatásokhoz.
Emellett az időseket gyakran kirekesztik, és megfosztják őket a társadalmi életben való aktív szerepvállalás lehetőségétől. A politikai intézkedések és az emberek magatartása a peremre szoríthatja azokat, akik korábban közösségeink középpontjában álltak. Holott valójában ők jelentik népünk „tudós tartalékait” – fogalmazott a Szentatya. Fiatalon hajlamosak vagyunk tudomást sem venni az öregségről, mintha az valamiféle távoltartandó betegség volna. Amikor aztán megöregszünk, s főként, ha szegények, betegek, magunkra hagyatottak vagyunk, saját bőrünkön tapasztaljuk meg a hatékonyság elve szerint működő, és az idősekről tudomást sem vevő társadalom hiányosságait – mondta Ferenc pápa még 2015-ben.
Kötelességünk tehát, hogy olyan politikát és olyan gyakorlatokat dolgozzunk ki, amelyek erősítik az idősek bevonását a társadalmi életbe és a döntési folyamatokba. Megfelelő nyugdíjazásra és állandó képzési lehetőségekre is szükségük van az időseknek – figyelmeztetett Auza érsek. Azok a nyugdíjaskorúak, akiket betegségek, fogyatékosság és mentális zavarok sújtanak, illetve elszigetelten élnek, nem tudnak hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez. Ilyen körülmények között rajtunk a sor, hogy kimutassuk irántuk szeretetünket és tiszteletünket – hangsúlyozta Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője New Yorkban, a világ népességének elöregedéséről tartott munkaülésen elhangzott felszólalásában.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .