Az első év Szent Péter székében

Az új pápa megválasztásának évfordulóján, március 13-án a budapesti Szent István-bazilikában hálaadó szentmisét mutatott be Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa Erdő Péter bíborossal és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jelen lévő tagjaival együtt. Az ünnepi szertartáson részt vett a diplomáciai testület több tagja és a közélet számos szereplője is. Jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes, Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, valamint Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök. Megjelentek a történelmi egyházak és más felekezetek, valamint a szerzetesrendek és a lelkiségi mozgalmak képviselői is.


Szentbeszédében az érsek felidézte Ferenc pápa életének jelentősebb állomásait, apostoli tevékenységének néhány fontos gondolatát és eseményét. Kiemelte, hogy a szentatya, akit a „világ plébánosaként” emlegetnek, szüntelenül figyelmeztet bennünket a testvériség lelkületére, amely „az igazságos társadalom, valamint a tartós és szilárd béke alapja”. Az érsek emlékeztetett a pápa fiatalokhoz intézett szavaira is, amelyekben rámutatott arra, hogy akkor építhetnek igazságosabb, összetartóbb és testvériesebb világot, ha megőrzik a reményt, és hagyják, hogy Isten meglepje őket; ha örömben élnek, ha a testvériség, a szeretet és a bizalom útjára lépnek.

 

„Imádkozzunk hát szentatyánkért: őrizze és vezesse az Úr az ő világosságában küldetését, amelyet a katolikus egyházért végez. Isten áldja őt” – zárta homíliáját az apostoli nuncius.

 

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .