Az elhunytak sorsáról

Krónikus beteg, nagyon idős vagy haldokló embertársainkat szívesen dugjuk valamilyen intézet mélyére, hogy ne legyen szem előtt, hogy ne zavarja komfortérzetünket. Pedig valószínűleg nincs olyan ember, aki ne gondolt volna már a halálra, a hívő pedig szentmiséről szentmisére megvallja: „halálodat hirdetjük, Urunk…”

A Bencés Kiadó Napjaink Teológiája sorozatában megjelent Mi van a halál után? című könyv bevallottan azzal foglalkozik – amint alcíme is mutatja –, hogy felvázolja az olvasónak a keresztény elgondolásokat a túlvilágról. Minderre két fő részben tesz kísérletet: az elsőben André Gounelle a különböző felfogásokról számol be, a másodikban François Vouga Pál apostolnak a témára vonatkozó tanítását ismerteti.

Az e világon túli elképzelések bemutatása kapcsán az időbeli felfogás Oscar Cullmann és Philippe Menoud, az egzisztenciális Rudolf Bultmann, az ontológiai pedig Paul Tillich teológiáján keresztül tárul elénk. A felsorolt gondolkodók tanítását viszonylag részletesen tárgyalják a szerzők, de a katolikus álláspontra sajnos kevés hely jutott. Egyedül A térbeli fölfogások fejezet foglalkozik vele, az is inkább kritikai éllel. Vouga professzor a páli helyeket meglehetős alapossággal ismerteti. A szerzőpáros munkájából mégis A túlvilágról szóló megnyilatkozások című bevezetés látszik a legsikerültebbnek. Itt André Gounelle megadja azokat az alapokat, melyek segítségével az érdeklődő elkezdheti a halál utáni elképzelések vizsgálatát, és nemcsak a keresztényekét, hanem bármilyen más vallás vagy filozófia erre vonatkozó elgondolásait.

Megtudjuk-e a könyv végére, hogy mi van a halál után? Az utolsó lapokon a szerzők kénytelenek elismerni, hogy nem válaszoltak a feltett kérdésre. Természetesen minden keresztény hívő tudja, hogy a másvilági létezés radikálisan más lesz, és azzal is tisztában van, hogy igen kevés információval rendelkezhetünk a kérdéssel kapcsolatban. De talán joggal várhattuk volna, hogy a szerzők legalább az alcímnek megfelelnek majd, és valóban ismertetik a keresztény elgondolásokat a túlvilágról. A könyvet – minden hiányossága ellenére – az eszkatológia problémái után érdeklődőknek érdemes elolvasniuk. Ha másért nem, azért mindenképpen, hogy a protestáns álláspontokról is képet kapjanak.

(André Gounelle–François Vouga: Mi van a halál után? Keresztény elgondolások a túlvilágról. Pannonhalma, 2008, Bencés Kiadó)

A kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltjaiban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .