Az Életvédő Fórum állásfoglalása

Emberi embriót kutatási, például őssejt-kinyerési célból nem szabad sem létrehozni, sem „felhasználni”. Mint emberi lénynek joga van az élethez, az egészséghez, a testi épséghez és az emberi méltósághoz is. Minden, nem az érdekében és védelmében történő, fejlődését sértő vagy veszélyeztető beavatkozás megsérti ezt a követelményt.
Semmilyen jónak tartott cél nem igazolhat egy olyan eszközt, amely az emberi embrió életének kioltására irányul. A jó cél nem teszi jóvá az önmagában rossz eszközt még akkor sem, ha az emberi embrionális őssejtek előállítása és felhasználása mellé sokan a legszörnyűbb betegségekben szenvedők képeit állítják, azt sugallva, hogy aki nem támogatja az emberi embrionális őssejtekkel kapcsolatos kutatást, az nem kívánja enyhíteni ezeknek az embereknek a nyomorát. Az emberi lény soha nem tehető puszta tárgy- vagy eszközértékűvé; „biológiai anyagaként való „használata” súlyosan elítélendő cselekmény; élete annak kezdetén sem szolgáltatható ki egy másik ember vagy akár a társadalom céljaira. Nyilvánvalóan tilos emberi és állati ivarsejt egymással történő megtermékenyítése is. Az a(z őssejt-)kutatás engedhető meg, amely nem veszélyezteti az emberi lény épségét, életét és méltóságát. A felnőtt őssejtekkel végzett kutatások, amelyek humánusak, erkölcsi és jogi szempontból elfogadhatóak s reménykeltőek.

a szerző az Életvédő Fórum alelnöke

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .