Az életünk attól szép, hogy másokat szolgálhatunk

A hagyományteremtő eseményen az egyházmegye öt közép­iskolájának 9−11. osztályos tanulói vettek részt. A cél az oktatási intézmények közötti kapcsolat megerősítése és élővé tétele volt. Ennek érdekében a KÖVET fesztivál főszervezői − Gaga Zsuzsa világi munkatárs és Nagy Zsolt káplán, egyházmegyei ifjúsági referens − a fiatalok bevonásával sokszínű programot állítottak össze.
Kocsmár Sándor táncpedagógus egy modern tánckoreográfia megtanulására invitálta a jelenlévőket, majd megosztotta hallgatóságával ars poetikáját, amely így hangzik: „Minden embernek meg kell találnia az életében azt a feladatot, amellyel embertársait szolgálhatja.” A táncpedagógus életében a sérült gyermekekkel való foglalkozás jelenti ezt a szolgálatot. Hangsúlyozta, az életben a legfontosabb dolog a tapasztalás, csak tapasztalataink birtokában tudunk segíteni a környezetünkben élő sérült, fogyatékkal élő embereknek.
Gaga Zsuzsa, a rendezvény egyik szervezője elmondta: Fontos, hogy a fiatalok megértsék, nem kell választani a fesztivál vagy a keresztény mivoltuk között, mindig a viselkedésük, az egyes helyzetekben hozott döntéseik a mérvadók. Ezért is rendezték ezt a fesztivált, hogy a fiatalok lássák, egyházképünkbe belefér a Fit and Fun program, ahol kipróbálhatják ügyességüket; beleférnek a „Minute to Win it!”, a Dance Club, Cafe&Bar és a sportprogramok. Mindemellett pedig a Szív Oázisban lelki beszélgetésre, szentgyónásra, elcsendesedésre várták a fiatalokat az iskolalelkészek. A találkozó legfontosabb eseménye a püspöki szentmise volt, amelyet a Fonogram-díjas és platinalemezes magyar rock­együttes, a Kowalsky meg a Vega koncertje követett.
Nagy Zsolt atya szerint a kisvárdai találkozón a fiatalok megtapasztalhatták, hogyan lehet részt venni egy ilyen rendezvényen keresztényként, mindenféle pótszerek használata nélkül. A találkozón a keresztény identitást élték meg a diákok, a „követlek Téged” gondolatot, mégpedig úgy, hogy az másokat is Jézus követésére buzdíthatott. Az ifjúsági referens a tavalyi krakkói ifjúsági világtalálkozó programjaiból merített ötleteket a mostani fesztiválhoz.
Az egyházmegye ifjúságpasztorációs terveiről szólva Nagy Zsolt rámutatott: ma a fiatalokat nagyon nehéz megszólítani. Gyakran nem is maga a program, hanem az azon való tömeges részvétel a vonzó számukra. Ezért az egyházi iskolák diákjainak többezres létszáma óriási lehetőséget rejt magában, hiszen ez a bázis­közösség azokat a fiatalokat is vonzhatja, akik nem egyházi iskolába járnak, nem vesznek részt a plébánia életében, de egyébként nyitottak egy ilyen fesztiválra.
Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspök az ünnepi szentmisén mondott homíliájában először a nap szentjére, Néri Szent Fülöpre, a vidámság élő példájára irányította a figyelmet, aki a bíborosi cím elfogadása helyett a „mennyországot” választotta, vagyis a szegény, csavargó gyermekek nevelését.
Szent Fülöp Jézust követte. Ti kit követtek? − tette fel a kérdést a főpásztor. – Mit vártok Jézustól, mit kértek tőle? Gazdagságot, kényelmet, e világi jólétet, szerelmet? Jézus örök dolgokat, örök értékeket ad nekünk, ha követjük őt − hangsúlyozta Palánki Ferenc. − Csak azt követhetjük igazán, akinek a nyomában tudunk járni, akihez hasonlítani igyekszünk. Jézus a mérce számunkra az e világi dolgokban is, de ne felejtsük el, hogy örök dolgaink is vannak. Fülöp atya a mennyországot választotta. Te kit választasz? Ki határozza meg az életedet? Ki az, akit követni akarsz, akkor is, ha nehéz?
A kereszthordozás nem csupán szenvedést jelent, hanem a másik emberért szeretetből meghozott áldozatot is. Az életünk attól szép, hogy odaadható mások, a család, a hivatás, az emberek szolgálatára. Jézus erre a szeretetre hívott meg bennünket, ehhez érdemes ragaszkodnunk. Döntenünk kell: vagy keresztények vagyunk, vagy nem. Ha az ő nyomába lépünk, akkor az életünk mennybe­menetel, sikertörténet, üdvösségtörténet lesz − zárta gondolatait a megyés püspök.

Forrás és fotó: Debrecen–nyíregyházi egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .