Az élet iskolája – tanuljunk Szent Benedektől!

Szent Benedekhez, aki ezerötszáz évvel ezelőtt élt, és a nyugati szerzetesség atyja, Európa fővédőszentje lett. Az áldott életű szerzeteshez, akinek a Római Birodalom bukása utáni zavaros és vészterhes időkben szétszóródott követői a tőle örökölt lelkiség szellemében segítették megszületni a későbbi Európát.

Miféle életvezetési kézikönyv segítette őket ebben? Szent Benedek ezerötszáz éves Regulája, az Istennek szentelt életű szerzeteseknek írt szabálykönyve, amelynek hatása messze túláradt a monostorok falain. Ez a szellemiség adott útmutatást Európa térségében a kereszténységet választó nemzeteknek. A Regula a keresztény élet, a letelepedő, város- és közösségépítő, kultúraterjesztő élet iskolája lett.

„ …a Benedek-rendi szerzetes (…) társaival feltöri a földet, és épít. A rend szabályai szerint mindennap két órát tölt olvasással, hét órát pedig kézimunkával (…) józan, gazdaságos életmódja mellett kevesebbel beéri, mint a világi ember. (…) A monostor a maga mintaszerű és mindennapos életével az a modell, az a titok, amely át tudta formálni a barbárokat angol, frank, német nemzetté. (… ) A monostorok a béke, a tudás a művészi érzék letéteményesei voltak, fegyvereik az imádság és a segíteni akarás. (…)” (Cziráki László: A bencések az emberiség és az Egyház szolgálatában)

Mi közünk nekünk ma mindehhez? Táplálkozás, stresszoldás, munka, szabadidő, kapcsolatok, kommunikáció, ruházkodás, időbeosztás, pénzkezelés… Igen, mindez benne van a Regulában. De valódi keresztény nyelven. Európai értékeket felmutatóan. S a legfontosabb talán a híres Pax Benedictina, a benedeki béke: nem az elnémulás látszólagos békéje, hanem a külső körülmények megfelelő alakítása és a szív összehangolt rendje, a világ rendje, Isten rendje, amely egészen mindennapos emberi megoldásokon is nyugszik…

Közösségeinknek és nekünk magunknak is szükségünk lehet arra, hogy megújuljunk az élni tudásban. A Szociális Testvérek Társasága Budapesten elindítja Az élet iskolája elnevezésű kezdeményezését, amely a bencés Regulát kívánja átadni mindenkinek, aki „életet óhajt, és jobb napokat kíván látni…” (Zsolt 33.)

2015. április 10-től kéthetente péntek esténként 19 órától 21.30 óráig tartanak a találkozók, a következő hét időpontban: április 10. és 24., május 8. és 22., június 5. és 19., valamint július 10.

A nyolcadik alkalom Szent Benedek, Európa fővédőszentje liturgikus ünnepe, amelyet Az élet iskolája lezárásaként együtt szeretnénk megünnepelni.
Az iskola működése szemináriumszerű. A résztvevők a találkozókon a Regula hét nagy tematikus egységéről hallgathatnak korunkra is kitekintő előadást, majd a bencés szabálykönyvből vett és a témához kapcsolódó idézeteket kapnak, melyeket otthoni munka keretében imádkoznak át, és megpróbálnak átültetni mindennapi életük gyakorlatába.

Az élet iskolájába egyéneket és egész családokat is várunk. Jelentkezés kizárólag e-mailben, a következő címen: benedictusmost@gmail.com. További tájékoztatás: www.szocialistestverek.hu. Éljünk áldott életet!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .