Az egyház meghallgat, szeret és hisz

Erdő Péter a tanácskozáson elmondta: a kérdőívek feldolgozását követően jelenleg is zajlik annak a szinódusi munkadokumentumnak az előkészítése, amelyet május 13-án mutatnak be Ferenc pápának.

 

 

Baldisseri bíboros arról tájékoztatott, hogy az elkészült munkaanyagot júniusban minden püspöki konferenciának megküldik. A csa ládpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében témáról tartott rendkívüli szinódus október 5. és 19. között ül össze Rómában. Ezt a tanácskozást egy évvel később, 2015 októberében rendes szinódus zárja, melynek végén a családdal foglalkozó dokumentum kiadása várható.


A szinódus különleges titkára kifejtette: mindenki számára újdonságot jelent, hogy két egymást követő évben azonos témájú szinódus ül össze, ám a két tanácskozás közötti idő rendkívül lényeges. A II. vatikáni zsinat munkatapasztalata ugyanis azt mutatta, hogy az ülések közötti szünetekben születtek meg a legfontosabb témafelvetések és szempontok. Bruno Forte reményét fejezte ki, hogy ez alkalommal is így lesz, és a „Szentlélek meglepetéseire is nyitottnak kell lennünk” – tette hozzá.

 

 

A találkozón megjelent vendégek a család szempontjából mutatták be a magyar társadalom és az egyház aktuális helyzetét, s felvázolták a várható folyamatokat és tendenciákat. Hangsúlyozták, hogy a helyzetet reálisan kell felmérni, optimizmussal szemlélve a jelent, mert csak így lehetséges hiteles tanúságtétellel megjeleníteni a család értékét a társadalomban.

 

Baldisseri bíboros kifejtette, hogy a jelenlévők véleményükkel segítik a szinódusi munkát, az előkészületet, melynek eredményességéhez fontos a Ferenc pápa által szorgalmazott imádság és a megfelelő kommunikáció.

 

Bruno Forte érsek hangsúlyozta: a szinódus munkájának fő üzenete, hogy az egyház mindenkit meghallgat és mindenkit szeret, s hisz Istenben és az emberben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .