Az Egyház és én

 

Fotó: Tóth László és Tóth Lászlóné

 

Udvardy György megyés püspök március 24-én és 25-én három végzős gimnáziumi osztálynak, a pécsi Szent Mór Iskolaközpont és a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjainak tartott lelkigyakorlatot a máriagyűdi kegyhelyen.
A nevelés ezekben az iskolákban nem a sikeres érettségivel zárul. A pedagógusok fontosnak tartják, hogy a tanév végén ne engedjék el a tanulók kezét, ezért évek óta felkészítést, közös beszélgetést szerveznek az érettségizőknek, amely a felnőtt életben is segítséget nyújthat számukra.
Udvardy György megyés püspök a pécsi Szent Mór Iskolaközpont és a paksi Balogh Antal-középiskola végzős diákjait hívta Mária­gyűdre, egy péntek estétől szombat délig tartó lelkinapra.
Az érettségi előtt álló tanulók változatos fel­adatok segítségével gondolták végig a társadalomban és az Egyházban betöltött szerepüket. A püspöki katekézis középpontjában szintén az ember és az Egyház kapcsolata állt. A megyés püspök azt emelte ki, hogy a fiataloknak alkalmassá kell tenniük magukat a fénynek, Isten igéjének befogadására.
E gondolatot folytatva a diákok égő gyertyákkal járták végig a Rózsafüzér sétányt, és olyan problémákról elmélkedtek, amelyek az ő életükben is felmerülhetnek: az ítélkezés, az elesés, Cirenei Simon áldozatvállalása, a ruháktól való megfosztás, a keresztre feszítés és a halál, a Szűzanya fájdalma.
A hétvége zárásaként minden jelenlévő levelet írt az egy évvel későbbi önmagának, amelyet valóban meg fog kapni egy év múlva. A fiatalok így ismét felidézhetik majd a mária­gyűdi hétvége számukra legfontosabb gondolatait.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .