Az egészséges nevelésről (1.)

A következő nyolc téma összefoglalja az egészséges nevelés leglényegesebb ismertetőjegyeit: a nevelés a szeretet kimutatása, a vita megengedése, a meghallgatás, a határok kijelölése, az önállóság biztosítása, az érzések kimutatása, a közös idő és a bátorítás.
De hiszen ezt mindenki tudja! Nincs is ebben semmi új! Meglehet. Ám ha a tükörbe vagy gyermekeink szemébe nézünk, észrevehetjük, hogy talán akad még csiszolnivaló nevelési eszközkészletünkön.


Tehát először beszéljünk a szeretet kimutatásáról. Egy gyereknek szeretetet adni annyit jelent, mint elfogadni olyannak, amilyen, és ki is fejezni elfogadásunkat. A szeretet megélése nélkülözhetetlen a gyerekek és a fiatalok biztonságának és önbizalmának kialakulásához. A szeretet által lesznek képesek arra, hogy félelem nélkül megismerhessék önmagukat: erősségeiket és gyengeségeiket is. Néha mégis nehéz kimutatni a szeretetünket.

Hogyan is működik a szeretet odaajándékozása?

A szeretet kimutatásának legközvetlenebb formája a testi közelség, a melegség, az érintés. Egy ölelésből, egy gyengéd simogatásból, egy kedves tekintetből, a finom odabújásból vagy a barátságos hátba veregetésből minden gyerek azonnal érzi, hogy szeretik.

Minél idősebb a gyerek, annál fontosabbak lesznek számára a támogatás más formái is. De a tizenévesek is szívesen hagyják magukat megölelni. Még akkor is, ha közben az érintést már inkább másnál keresik.

Mi mutatja meg leginkább a szülői szeretetet? A gyerekre szánt idő, az érdeklődés, a vigasztalás, a támogatás. Mondja el gyermekének, hogy nagyon szereti, és hogy büszke rá a teljesítményétől függetlenül is.

De vigyázat! A szeretet kimutatása nem jelenti azt, hogy a felnőtt ne biztosíthatná alkalmanként saját nyugalmát, vagy ne tilthatná meg a gyereknek azt, amivel kapcsolatban ezt fontosnak tartja.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Fogadó Pszichoszociális Szolgálat
www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .