„Az egész országot szeretném képviselni”

Magyarország és a Szentszék között önálló és hivatalos diplomáciai kapcsolat az első világháborút követően, 1920-ban létesült. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követő időszakban az elszigeteltségből kitörni akaró Magyarország törekedett, hogy kapcsolatát szorosabbra fűzze a Szentszékkel.

1945-ben megszakadt ez a diplomáciai kapcsolat, melyet csak 1990. február 9-én újítottak fel ismét, amikor az ország a jogállamiság útjára lépett. Ettől az időponttól fogva a Magyar Köztársaság ismét rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet delegál a Vatikánba, aki egyúttal a Szuverén Máltai Lovagrendhez is akkreditálva van. A Szentszék apostoli nunciussal képviselteti magát Budapesten, aki egyben a diplomáciai testület doyenje is. Több fontos kétoldalú egyezményt kötöttek meg azóta. 1994-ben megállapodást írtak alá a Magyar Honvédségnél és a Határőrségnél végzendő lelkipásztori szolgálatról, majd 1997-ben a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről. 2009 januárjában a rendszerváltozás utáni ötödik nagykövetünk, Balassa János foglalja el állomáshelyét, hogy képviselje országunkat a Szentszéknél.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .