„Az egész országot szeretném képviselni”

Dolgozott külkereskedelmi vállalatnál, majd a BHG Híradástechnikai Gépgyárában. 1981 óta a Külügyminisztérium alkalmazottja. Nigériában két alkalommal teljesített külszolgálatot – másodszor már mint nagykövet – , de volt nagykövet Írországban is. Angolul kiválóan, de oroszul és franciául is jól beszél, közel egy éve olaszul tanul. A nagyköveti poszt elfoglalása előtt, a parlamenti bizottsági meghallgatás után, aznap beszélgettünk vele, amikor Sólyom László köztársasági elnöktől megkapta hivatalos kinevezését.

Nagykövet Úr! Október 7-én a bizottsági meghallgatáson dőlt el, hogy Ön lesz hazánk szentszéki nagykövete. Hogyan készül a külszolgálatra?
– A vatikáni a világ egyik legtájékozottabb és legfelkészültebb diplomáciája. Pályám csúcsának tekintem ezt a megbízatást. Amikor felmerült, hogy esetleg engem jelölnek erre a posztra, elmentem Erdő Péter bíboros úrhoz és a püspöki konferencia akkori titkárához, Német Lászlóhoz, aki azóta nagybecskereki püspök lett, hogy bemutatkozzam. Amikor ősszel eldőlt, hogy én leszek az új szentszéki nagykövet minden egyházmegye főpásztorát felkerestem.

Hogyan fogadták?
– Az elején kicsit féltem: nem tudtam, miként fogok boldogulni ebben a közegben, de így utólag azt mondhatom, hogy nem kellett volna emiatt izgulnom, hiszen valamennyien nagyon kedvesen és segítőkészen fogadtak. Hosszan beszélgettünk: minden látogatás több volt, mint protokollbeszélgetés. Sokat tanultam tőlük, a segítségükkel is igyekeztem megismerni a hazai egyházi viszonyokat, az egyház és az állam közötti kapcsolatokat, a megoldásra váró feladatokat. Volt olyan püspökség, ahol én is tudtam tanácsot adni, miként lehetne egyházi intézményeknek EU-s pályázatokon indulnia. Úgy érzem, a püspökökkel bizalmi kapcsolat alakult ki, és ez a további közös munka alapja lehet. Feladatomnak érzem, hogy a Vatikánban jól tudjam szolgálni a magyar állam és a magyar egyház érdekeit is. Magyarország nagykövete szeretnék lenni: nem csak a kormányé, nem csak a parlamenté, hanem valamennyi párté és a katolikus egyházé is.

Januárban foglalja el állomáshelyét. Tudja már, miként telnek majd az első hónapok? Mi a feladata ilyenkor a kiérkező nagykövetnek?
– Elsőként a megbízólevelemet kell átadnom a Szentatyának. A vatikáni nagykövet azonban a máltai lovagrendhez akkreditált diplomata is. Ott is át kell nyújtanom megbízólevelemet, ez azért is sürgős, mert februárban a máltai nagymester állami látogatásra hazánkba jön, ahová nekem mint nagykövetnek el kell kísérnem. Emellett szeretném felkeresni a vatikáni tisztségviselőket és nagykövet társaimat, hogy bemutatkozzam nekik, és elkezdjem munkámat.
Amikor Nigériában voltam, az ottani nunciussal, Carlo Maria Vigano püspökkel jó kapcsolatot építettem ki. Aztán a külügy személyzeti vezetője lettem. Vigano érsek – mert közben érsek lett – ma a Vatikán személyzeti főnöke. Vele különösen várom a találkozást.

A bemutatkozó látogatások után milyen feladatok várnak Önre?
– Rendszeresek a magas szintű állami látogatások, ilyen esetekben sok feladata van a nagykövetnek a napi munka mellett. 2011-ben Magyarország lesz az EU soros elnöke. Már elődöm kezdte szervezni, hogy ebből az alkalomból a zeneszerető XVI. Benedek pápának Magyarország adjon egy koncertet. Liszt Ferenc több szállal is kötődött Rómához, a Vatikánhoz, az ő műveivel szeretnénk kedveskedni a pápának.
Ezenkívül készül egy könyvsorozat, mely Európa összes katolikus templomát, plébánosát bemutatná. Regensburgban van a könyvkiadó, de magyar a tulajdonosa. Elsőként a magyar templomokról jelenne meg kötet. A Szentatya áldását szeretnénk ehhez elnyerni, s a Vatikán valamelyik vezetőjét igyekszünk megkérni, hogy írjon hozzá előszót. Persze annak örülnénk legjobban, ha maga XVI. Benedek írná…
A Vatikán fontosnak tartja a környezetvédelmet, és a segélyezésben is jelentős szerepet vállal. Sokszor az elmaradott területeken a legsúlyosabb gond a környezetszennyezés. Nigériai tapasztalataimat és Írországban szerzett ismereteimet – ahol nagy figyelmet fordítanak a segélyezésre – a magyar lehetőségekkel egybekapcsolva kialakulhat talán egyfajta speciális munkakapcsolat a Vatikánnal.

Az egész család követi Önt Rómába?
– Három lányom már felnőtt, ők itthon maradnak. Legkisebb lányom tizenöt éves, ő jön velünk. Feleségem a harmadik gyermek születése óta otthonról segíti a munkámat, a négy gyerekkel volt épp elég dolga. Most is az ő támogatásában bízva kezdem meg nagyköveti munkámat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .