Az anorexiáról

Mik hát az anorexia jellegzetes tünetei? Először is a családi háttér jellemzően rendezett, fegyelmezett, olykor maximalista, teljesítmény-centrikus. Általában az anya domináló szerepet tölt be. Az anorexiajelölt „jó kislány”, kitűnő tanuló, tanulmányi versenyek helyezettje, minden elvárásnak igyekszik eleget tenni. Ugyanakkor kövérnek tartja magát, retteg a hízástól, extrémen sportol, és számolja a kalóriákat. Pszichológusok szerint azért, mert életének ez az egyetlen olyan területe, ahol ő tarthatja kezében a gyeplőt, ő gyakorolhat kontrollt. Minden másban engedelmes, jó gyerek.

A fizikai tünet természetesen a fogyás, ami nem feltétlen tűnik fel a szülőknek. Inkább a menstruáció elmaradása miatt fordulnak orvoshoz. Az anorexiás beteg ez utóbbit nem éli meg panasznak, sőt örülhet neki, hiszen az anorexia célja a nőiesség egyféle visszautasítása. Mi több, az anorexiás ember betegségbelátása igen csekély, sőt, gyakran a szülők is nehezen fogadják el a diagnózist, hiszen, mint mondják: ők látják, hogy a gyerek rendesen eszik. Tudni kell, hogy az anorexiások, mivel általában értelmes, okos lányokról (elvétve fiúkról) van szó, pontosan tudják, hogyan titkolják el betegségüket. Anorexiások blogjain és honlapjain egymásnak adnak tanácsot, hogyan hitessék el környezetükkel, szüleikkel, hogy velük minden rendben. Például: járkálj sokat a hűtő körül, nyitogasd… szórj szét csokipapírokat a szobádban… vedd be a falatot a szádba, és egy óvatlan pillanatban köpd az e célból a ruha alá szerelt zacskóba… és így tovább.

A megoldás a pszichológus. Méghozzá minél hamarabb, ugyanis az anorexia halálozási aránya hat százalék, azaz minden tizenhatodik beteg meghal. Ne felejtsük el, hogy ez a kórkép alapvetően a 15–24 éveseket érinti! És a betegek száma sajnos növekszik: míg korábban elvétve találkoztam a kórképpel, ma már nem múlik el hónap, hogy ne jönne valaki a rendelőbe anorexiagyanúval.

Kedves szülőtársak, figyeljünk oda lányainkra, különösen, ha fogyókúrázni kezdenek! Elhízás esetén a fogyókúra helyes, de mint mindennek, ennek is van egészséges mértéke.
A szerző gyermekgyógyász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .