Az alkohol és a pubertás (II. rész)

Egyre több fiatal iszik egyre rövidebb idő alatt egyre több alkoholt. Ezt a felettébb veszélyes divatot rohamivásnak nevezik. A fiatalok közül néhányan az ivászat kezdetén tudatosan elhatározzák, hogy addig isznak, amíg le nem részegednek. Ennek aztán nemritkán különböző mértékű alkoholmérgezés lesz a vége.

 

Természetes, hogy ebben az életszakaszban a szülők és a gyerekek sok mindenen vitatkoznak. A felnőtteknek gyakran nem tetszik, amit a gyermekük tesz. (Sokszor persze a gyermeknek sem tetszik az, ahogyan a felnőttek élnek!) Visszatérő problémává válik, hogy a gyerek mikor jön haza, hogyan, kinél, mivel tölti a szabadidejét, hogy alakul az iskolai teljesítménye… Ezek a viták fontosak, és hozzátartoznak a szülő-gyermek kapcsolathoz. De szülőként ügyelni kell arra, hogy ne csak a kritika, az elégedetlenség, a tiltások jelenjenek meg a beszélgetésekben. A gyermeknek, a fiatalnak most is szüksége van a dicséretre és az elismerésre, az őszinte figyelemre.

 

Az alkohollal kapcsolatos elképzeléseket is célszerű időben megbeszélni, hogy a kérdés ne csak akkor kerüljön szóba, amikor a gyermek vagy a fiatal ittasan érkezik haza, vagy amikor kiderül, hogy kedvenc társaságában túl sokat isznak. Ám bármikor is hozzuk szóba a témát, a legfontosabb, hogy erről (is!) nyitottan és komolyan tudjunk beszélni. Másként hogyan várhatnánk el, hogy őszintén megbeszélhessünk bármit is? Hiszen minden a családban kezdődik… Az őszinte, nyílt eszmecsere lehetősége is.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .