Átadták és megáldották a Budapesti Szent Ferenc Kórház új szárnyát

Fotó: Kormány.hu

 

Mohos Gábor mellett az átadáson jelen volt Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője; Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a II. és XII. kerület országgyűlési képviselője; valamint Láng Zsolt II. kerületi polgármester. A fejlesztés finanszírozása jelentős részben kormányzati forrásból valósult meg, és önkormányzati, rendi, illetve magántámogatásokkal egészült ki. A Szent Ferenc Kórház új szárnyának megépítésével elkészült az Egészséges Budapest program keretében megvalósuló első új kórházépület.
Gulyás Gergely miniszter az eseményen arról beszélt, hogy a kórház felújítása példaértékű összefogás eredménye. Mint mondta, a felújításra a kormány 2,7 milliárd forintot fordított, a pénzügyi tárca pedig további 200 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez.
Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója a megnyitón elmondta: az államigazgatás, az Egyház, az intézményt fenntartó Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció és több önkormányzat támogatásával, valamint magánadományok segítségével elkészült új kórházépület átadásával lehetővé válik a kardiovaszkuláris rehabilitáció leghatékonyabb nemzetközi példáinak hazai bevezetése.
A most megvalósult első ütem eredményeképpen az eddig egy épületben működő kórház egy több mint 1800 négyzetméter alapterületű toldaléképülettel egészült ki. Az új épületszárnyban kétágyas, fürdőszobás kórtermeket alakítottak ki; a beruházás eredményeként negyven betegággyal bővült az intézmény befogadóképessége. Az új épületben képalkotó diagnosztikai részleg, új szakrendelők, rehabilitációs tornaterem és négy családorvosi rendelő is helyet kapott. Az épületszárny átadása után a következő lépés a kórház régi épületének teljes rekonstrukciója lesz. A fejlesztés második ütemének befejezése után – a komplex betegellátás jegyében – a kardiológia mellett a diabetológia, az endokrinológia, a die­tetika, a neuro­pátia, a reumatológia, a pszi-
chológia és a gyógytorna is elérhető lesz az intézményben. Az infarktuson és a szívműtéten átesett betegek klasszikus rehabilitációja mellett a kórház így alkalmassá válik a szívelégtelenséggel küzdő betegek speciális ellátására, a szív- és tüdőtranszplantált páciensek centrumszintű rehabilitációjának bevezetésére és a palliatív kardiológia magyarországi meghonosítására is. Az intézmény teljes felújítása után a megújult kardiovaszkuláris rehabilitációs központ az Egészséges Budapest programmal összhangban, 150 ágyon, teljes kihasználtság mellett szolgálja majd a magyarországi betegek gyógyítását, életminőségének javítását. Rehabilitációs központként a kórház az államigazgatás döntése alapján oktatói, esetleg egyetemi tanszéki szerepet tölthet be a közép-magyarországi régióban. Toldy-Schedel Emil az Egyházi Kórházak Egyesülésének elnökeként azt is elmondta, hogy a történelmi egyházak által közösen megvalósítandó egészségügyi szakdolgozói képzés gyakorló kórháza is ez az intézmény lesz.
A régi épület felújítása idén szeptemberben kezdődik.

Forrás: Szent Ferenc Kórház

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .