„Asztrik érsek örökségében”

Fotó: Mátyus István

 

 

Farkas P. József újságíró, sorozatalapító szerkesztő a kiadó nevében elmondta: „Egy ilyen, éves összefoglaló nagyon nehezen áll össze, a meg­annyi mondandót egyetlen kötetbe sűríteni komoly kihívást jelent. Az összeállítás szerkesztője szinte a lehetetlent kísérelte meg – eredményesen.”
Tizennyolc esztendeje szeptembertől júniusig minden héten negyven­öt percen át tartom szóval a tisztelt hallgatóságot. Aki legalább tíz alkalommal tartott már egy-egy háromnegyed órás előadást, az tudja, mennyire nehéz műfaj ez. Igyekszem folyamatosan változtatni a témákat, és új meg új kérdéseket felvetni az előadásaimon. Farkas P. József, a köteteim spiritus rectora újra és újra megerősít abban, hogy van még mondanivalóm. Ez pedig őszinte örömömre szolgál. Szeretnék olyan gondolatokat közvetíteni mások felé, amelyeket magam is szívesen vennék másoktól – hangsúlyozta Bábel Balázs érsek.
Ez a hatodik válogatáskötet, amelyet szerkesztek, és a gondolatiságot illetően mindig a bőség zavarával küzdök. Az összeállítás hanganyagok alapján készül, melyekből mintegy hetvenet hallgatok végig egy-egy könyvhöz, majd szelektálom az anyagot. A most megjelent kötet négy vezérfonala: az Asztrik-év, a Szent László-év, a reformáció kezdetének 500. évfordulója és a bevándorlás kérdésköre – ismertette a könyv szerkezetét Koloh Elek a sajtótájékoztatón.
Igehirdetéseim során egyrészt igyekszem felkelteni a hallgatóság érdeklődését, másrészt tisztázni bizonyos dolgokat, mert olykor tévképzetek uralkodnak egyes kérdéseket illetően.
A hívő általában tudja, hová fog megérkezni beszédében a pap, de arra kíváncsi, hogyan. A beszédek örökös tanulást kívánnak az előadótól, valamint szembesülést másokkal. A jó szónok szavakkal indítja meg az embereket – magyarázta Bábel Balázs.
A főpásztor a bevándorlásról szólva elmondta: „A migráció kérdését nem lehet elkerülni, annyira aktuális, és forró pont marad még jó ideig. E tekintetben érvényesül az erkölcsi szempont: »Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek«. Ugyanakkor legyünk óvatosak és bölcsek. Szent Pál nyomán elsődlegesen hittestvéreinken és a rászorulókon segítsünk, s mindig vegyük figyelembe a realitásokat. Ne legyünk kőszívűek, de ostobák sem.”
Kiknek szól a kötet? – merült fel a kérdés a sajtótájékoztatón. A kalocsa-kecskeméti érsek így válaszolt: „Más hangon kell prédikálni minden közösségnek: egy diákmisén, a cserkészeknél vagy egy temetésen. A könyvben olvasható válogatás elsősorban a jól tájékozott, a világ dolgai iránt fogékony olvasóknak szól. Az emberek általában sokkal többet értenek, mint amennyit kifejezni képesek. A közérthetőség alapvető kritérium.”
A sajtótájékoztató végén Bábel Balázs érsek dedikálta kötetét.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .