Ászja Bibi Kanadába érkezett

A pakisztáni hatóságok nem tagadták és nem is erősítették meg, hogy Ászja Bibi elutazott. A befogadó országot sem jelölték meg. Azonban Bibi ügyvédje, Szaif al-Maluk megerősítette, hogy az asszony megérkezett Kanadába, ahol két gyermeke várta.
A pakisztáni legfelsőbb bíróság január 29-én elutasította a felmentő ítélet elleni fellebbezést. Ászja Bibit védett, titkos helyen rejtették el az ítélethozatalig, illetve az ország elhagyásának pillanatáig; mindvégig vele volt férje, Asik Mászih is. A tavaly októberi tárgyaláson a legfelsőbb bíróság többek között Shakespeare Lear királyát idézte; szerintük többet vétkeztek Bibi ellen, mint amennyit ő maga vétkezett („more sinned against than sinning”), valamint rámutattak arra, hogy a tanúk vallomásai ellentmondanak egymásnak.
Januári hírek szerint a család egy kanadai kisvárosban telepedhet le. Már karácsony előtt Kanadába érkezett Ászja Bibi két tizenéves lánya és az a baráti család, amely támogatta és oltalmazta a lányokat Lahorban, amíg édesanyjuk a börtönben várta a döntéseket az újabb és újabb fellebbezésekről. Tartózkodási helyüket biztonságuk érdekében nem hozták nyilvánosságra.
1990 óta óvatos becslések szerint is legalább 65 embert végeztek ki Pakisztánban blaszfémia vádjával. Ászja Bibi volt az első ezzel megvádolt és halálbüntetésre ítélt nő.

Forrás és fotó: Catholic Herald
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .