Árvíz Lourdes-ban

Az áradás ideje alatt elmarad a napi eucharisztikus körmenet és a barlangban tartott rózsafüzér imádság, amelyet a keresztény rádiók és televíziócsatornák rendesen élőben közvetítenek. Az úrangyalát pedig a Gave másik partján, a Szent Bernadett-templom boltívei alatt imádkozzák.

A víz beszivárgott a kegyhely elektromos ellátóközpontjába is, amely már az októberi árvíz során is károkat szenvedett. Ötezer zarándokot kellett kiköltöztetni a szállásáról. Sőt, három halálos áldozata is van a hirtelen jött katasztrófának. A környéken még soha nem tapasztalt tornádó is pusztított.


A víz apadásával egyre inkább előtűnnek a károk, amelyek a 2012. októberi árvíz által okozott veszteségeknél is súlyosabbak. A terület nagy részét vastag sárréteg borítja, az iszap helyenként másfél méteres.

Úgy hírlik, hogy a helyreállítási munkák egész nyáron folynak majd, s várhatóan több millió euróra rúgnak. Az évi hatmillió látogatót fogadó kegyhely működtetői remélik, hogy a terület egy részét hamarosan megnyithatják a zarándokok előtt. Ferenc pápa üdvözli a francia állam által megígért támogatást, mellyel segítik a károsultakat és a kegyhelyet. A hívek is segíthetnek adományaikkal.

Hogyan kérjük hát a Szűz gyógyító közbenjárását, ha még ettől az árvíztől sem védte meg szentélyét? – kérdezhetnénk. De hiszen a hozzá folyamodó betegek, szenvedők közül sem mindenkit ment ki a bajból! Forrása a hit próbája. Nem veszi le rólunk az Úr és az ő szolgálóleánya szertelen anyagiasságunk következményeinek, a klímaváltozásnak terhét. Meg kell térnünk az egyszerű evangéliumi szegénység útjára. Ebben viszont számíthatunk mennyei édesanyánk támogatására, még ha Lourdes-ot el is öntötte az ár.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .