Árnyat adó kúszónövények

A borostyánt és a vadszőlőt nem kell bemutatni, de akad jó néhány olyan faj, amely szintén „öltöztet”, ismerjük is régóta, csakhogy eddig nem jutott eszünkbe például kerti rácsra futtatni. Ilyen például a piros, rózsaszín, lila árnyalatokban pompázó szagos bükköny, az élénksárga virágú feketeszem, a tölcsérvirágú hajnalka és a mélysárga sarkantyúvirág. Ezeket egynyári növényként érdemes nevelni, és ha február- márciusban még a lakásban elvetjük magjaikat, majd palántáikat a fagyok után kiültetjük napos helyre, ősz végéig gyönyörködhetünk virágaikban.
Napos helyre való a trombitafolyondár, amelynek narancssárga tölcsérvirágait szépen keretezi az élénkzöld, fűrészes szélű levélzet. E növényt nem szükséges kötözgetni, hiszen magától kúszik, kapaszkodik, nekünk csupán „haladási irányát” kell megszabnunk. Bújtással vagy nyár végi félfás dugványról könnyen szaporítható.Az évelő cserjéket egyszer kell csupán elültetnünk, de ezeknek már komolyabb támrendszerre van szükségük, hiszen az évek során egyre vaskosabb indákat fejlesztenek, egyre súlyosabb virágfürtöket hoznak. A tartószerkezet lehet hajlított csőből, fa apácarácsból, de néhány vezető drót segítségével rögzíthetjük őket a kerti pavilon vagy a szerszámkamra oldalához is. Megbecsült és nagy díszítőértékkel bíró növény az iszalag (klemátisz). Csillag alakú, virágnak tetsző csészelevelei a szivárvány minden színében előfordulnak. Az utóbbi évtizedekben egyre újabb, nagyvirágú hibrideket hoztak létre a nemesítők. A klemátisz félárnyékos, árnyékos helyre való. Földje legyen jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, és a nyári hónapokban mindig nyirkos. Vékony, hosszú hajtásai jól alakíthatók, de fel kell kötözni, illetve drót mellett kell vezetni, mert e nélkül elfekszik a földön. Érdemes kipróbálni a kevésbé ismert, de nálunk jól meghonosodott folyondárkékhüvelyt (Akébia), amelyet bíborszínű fürtvirágzat díszít. Szélsebesen kúszik a fatekercs (Periploca), amelyet nem is apró, barnásvörös virágai miatt ültetnek, hanem fényes zöld, szív alakú leveleiért. Türelmetlen kertésznek való, mert egy idény alatt zöld oszloppá varázsolja a villany- vagy telefonpóznát. Csak olyan helyre ajánlott, ahol nincs más, értékes növény a közelben, amelyet agresszív növekedésével megfojthat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .