Aranymiséjét ünnepelte Márfi Gyula veszprémi érsek

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

 

A Szent Mihály-főszékesegyház szűkös befogadóképessége miatt sok százan a Szentháromság téren felállított kivetítőn keresztül kapcsolódhattak be a szertartásba. A szentmise kezdetén Alberto Bottari de Castello nuncius, a Szentszék követe köszöntötte az aranymisést, majd Takáts István érseki kancellár olvasta fel Ferenc pápa köszöntőlevelét. A Veszprémi Főegyházmegye nevében Szerenka Miklós érseki helynök méltatta a főpásztort és adta át az egyházmegye ajándékát, egy díszes monstranciát.
Semjén Zsolt miniszter­elnök-helyettes üdvözletében a magyar kormány nevében megköszönte az érsek egyház- és nemzetszolgálatát.
Áder János köztársasági elnök levelét Nagy Károly apát, kanonok tolmácsolta.
A szentmise szónoka Gyürki László pápai prelátus, egykori körmendi plébános volt. A pap arra kapott meghívást, hogy folytonosan virrasszon és intenzíven imádkozzon. Az imádkozó pap a legnagyobb áldás a világ számára. És nemcsak a hivatás, hanem annak megőrzése is Isten nagy kegyelmi ajándéka – mondta Gyürki László. A szentmise végén ­Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, a testvérfelekezetek és a református közösség nevében mondott köszönetet az érseknek. Végül Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főtanácsosa tolmácsolta Balog Zoltán miniszter levelét, aki méltatta a főpásztor bátor kiállását az Egyház és a nemzet értékei mellett.
A szentmise végén a főpásztor köszönetet mondott a jelenlevőknek, hogy vele együtt ünnepeltek, és visszaemlékezett azokra, akik pályáján elkísérték.
A liturgia után az érseki palotában tartott fogadáson Erdő Péter bíboros is köszöntötte a jubilánst. Márfi Gyulát levélben üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök is. A szentmisén jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselők, Vas, Zala, Veszprém megye közgyűlésének elnökei és kormánymegbízottjai, több település polgármestere, más állami és önkormányzati vezetők.
A szentmisén közreműködött a bazilika Szent Mihály kórusa Zsilinszky Cecília vezényletével, valamint a veszprémi Magyar Honvédség Légi­erő Zenekar Katona János alezredes vezényletével.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .