Apor Vilmos püspök boldoggá avatásának 20. évfordulóját ünnepelték Győrben

Fotó: Ács Tamás

 

A misén esküt tettek a Győri Egyházmegye esperesi kerületeinek új vezetői, valamint a Tanácsosok Testületének tagjai.
Veres András a szertartás elején örömmel jelentette be, hogy a kommunista diktatúra idején vértanúhalált halt rába­kethelyi káplánt, Brenner Jánost, a győri szeminárium egykori növendékét Ferenc pápa döntése értelmében boldoggá avatják. A főpásztor szentbeszédében emlékeztetett arra, hogy ezen a napon ünnepeljük a lateráni bazilika felszentelésének évfordulóját is. Szent Caesarius arles-i püspököt idézve rámutatott arra, hogy mindnyájan, akik megkeresztelkedtünk Krisztusban, Isten templomai vagyunk. Isten nem lakik emberkéz által emelt templomokban – írja az Apostolok cselekedeteinek szerzője. Az Úr az emberi lélekben lakik, amelyet saját hasonlatosságára teremtett, ott találhat magának lakóhelyet.
Minden, tudatosan hívő ember életében a legfontosabb vágy az, hogy lelkének temploma szép legyen, hogy bűnökkel ne rombolja le azt, amit nagy gonddal felépített. Törekedjünk arra, hogy a szentség állapotában éljünk, hiszen így remélhetjük, hogy Isten méltó templomává válunk – hangsúlyozta a főpásztor.
Ezt követően a győri megyéspüspök arról beszélt, hogy a család szerepe meghatározó a gyermek lelki templomának épülése szempontjából. Szomorú szembesülni azzal, hogy napjainkban sok család tönkremegy, és ez leginkább a gyermekeket viseli meg.
Apor Vilmost mindenekelőtt Isten segítette az életszentség elérésében. A püspök gyermekként vallásos családban nőtt fel, igaz, édesapját még kisgyermekként elveszítette. A társadalom, amelyben élt, szintén támogatta őt abban, hogy vallásossága egyre tudatosabbá váljon benne. A kalocsai jezsuita gimnázium különösen nagy szerepet vállalt ebben. Veres András ehhez kapcsolódva felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül fontos a megfelelő oktatási intézmények kiválasztása, az, hogy a gyermekek egyházi iskolákba járhassanak.
Boldog Apor Vilmos püspök elkötelezettséget érzett a szegények és az elesettek iránt, de nem elégedett meg azzal, hogy csupán rajtuk segítsen. Úgy érezte, az egész életét fel kell ajánlania Isten országának építésére, ezért lett pap, majd püspök. Istent akarta szolgálni teljes odaadással – mondta Veres András, és paptestvéreihez fordulva hangsúlyozta: egy templomot, egy közösséget csak összefogással lehet építeni. A lelkipásztorok fel­adata, hogy támogassák a hívek valódi közösségének kialakulását, és segítsék a rájuk bízottakat abban, hogy megtalálják az életszentség útját.
A szentmise végén a résztvevők Veres András vezetésével új papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .