Amit mondtam, megmondtam

 

A gyerekek gyakran próbálgatják a határokat, tesztelik, meddig mehetnek el, mennyi rugalmasság van a rendszerben. Örülnek az engedményeknek, a kihízelgett többletnek, ugyanakkor – és ezt konfliktuskerülő nevelőként is jó tudatosítanunk magunkban – nagyon vágynak arra, hogy szilárd, biztonságos határokat mutassunk nekik. Az a világ, ahol bármi megtörténhet, amit egy kisgyerek (vagy akár egy kamasz) szeszélyes képzelete megenged, nagyon veszélyes hely. Ott nincs védettség, nincs kiszámíthatóság, csak hirtelen feléledő és megfékezhetetlen indulatok vannak. A jól kijelölt határoknak ellenben neki lehet feszülni, talán olykor még egy kicsit mozdítani is lehet rajtuk, de tudható, hogy hol vannak, s így nem kell tartani a kiszámíthatatlantól, mert megvédenek.


 

Ám a gyerekek növekedésével egyre gyakrabban adódnak olyan helyzetek, amelyekben nekik maguknak is vannak elképzeléseik, vágyaik az események alakulásával kapcsolatban. Apa már indulna a vendégségből, de a kicsik épp egy izgalmas parti utolsó perceinél járnak. „Csak még öt percet…!” A meccsnek épp kilenckor lesz vége, a legizgalmasabb utolsó percekről nem akar egyedüliként eljönni a fiú. „Hadd legyen kivételesen fél tíz…!”

Kompromisszumot kötni, a másik szempontjaira tekintettel lenni nem a következetlenség jele. Ha józanul mérlegelünk, ha meghalljuk serdülő vagy akár óvodás gyermekünk érveit és elképzeléseit, nem kell attól tartanunk, hogy a következőkben gyengébb pozícióból indulunk a határszabásban. A kisgyerek így tanulja meg, hogy lehet saját véleménye, és van is értelme kifejezni azt, hiszen figyelembe veszik – a realitás adta korlátok között. A kamasz pedig megtanulja logikusan előadni az elképzeléseit, és megéli, hogy azokkal hatással van az események folyására: a szülei nem hirtelen szeszélyből, hanem alapos megfontolás után hozzák meg a döntéseiket. Megéri párbeszédet kezdeményeznie, mert annak egy minden fontos szempontot figyelembe vevő döntés lesz az eredménye.

Ha valamiben, ebben érdemes igazán következetesnek lenni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .