Amikor az érsek is szemetet szed

Fotó: Gergely Gábor

 

Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű, az Isten által minden teremtmény közös otthonának teremtett világ gondozásáról szóló, 2015-ben kiadott enciklikája a természeti és az emberi környezet megőrzését, ápolását sürgeti.
Ternyák Csaba egri érsek 2017. március 25-ére, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére ennek szellemében teremtésvédelmi napot hirdetett. Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények ebből az alkalomból környezetvédő és -szépítő akciókat szerveztek, amiket azóta is minden évben megtartanak.
Az idei teremtésvédelmi napon, március 23-án, szombaton délelőtt az egri katolikus iskolák az Egerből Egerbakta felé vezető 24. főút melletti szemetes területet tisztították meg.
A program, amelyen Ter­nyák Csaba érsek is részt vett, imádsággal kezdődött, majd a főpásztor köszöntötte a több mint száz résztvevőt. Ternyák Csaba hangsúlyozta: prófétai cselekedet ez az akció, hiszen, miként több ezer évvel ezelőtt, most is a tettek által nyilvánul meg az evangélium üzenete. A cél az, hogy kifejezzük: megbecsüljük a teremtett világot, a ránk bízott értékeket, amelyeket tovább akarunk adni az utókornak.
Németh Zoltán, az Egri Főegyházmegye teremtésvédelmi referense arról beszélt, hogy nem elszigetelt akcióról van szó, hiszen az egyházmegye minden katolikus intézménye szépíti a környezetét a teremtésvédelmi napon.
Segítséget jelent ebben az is, hogy valamennyi iskolában dolgoznak teremtésvédelmi referensek, és az éves munkatervben is szerepelnek hasonló programok.
Habis László, Eger polgármestere úgy fogalmazott: figyelemre méltó ez a törekvés, amely azt mutatja, hogy sokan tesznek a város élhetőségének megőrzéséért.
Az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola, az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskola, az Érseki Szent József Kollégium és a Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium dolgozói és diákjai jókedvvel, lelkesen takarítottak, így hamar megszépült a városszéli zöld felület. Az Egri Főegyházmegye kezdeményezését az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Városgondozás Eger Kft. támogatta.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .