Ami a szívemen, az a site-on

Ennek ellenére alkalmas időben és módon a hozzátartozó fejezze ki érzéseit, komolyan és őszintén mondja el a tapasztalatait. Ne tegyen semmi olyat, ami a függőséget támogatja! Ne szolgáljon fel ételt, italt a számítógép mellé, és ne akkor próbálja elmondani a véleményét, amikor függő családtagja éppen gépezik. Ha szóban nem tud változást elérni, próbálja megközelíteni e-mailen vagy chaten, a Facebookon keresztül, a saját „világában”. Legfőképpen pedig ne hagyja magát „kikészíteni”.

Az internetfüggőség – mint bármely más szenvedélybetegség – fokozatosan alakul ki, és mindkét fél számára hosszú út vezet a gyógyulásig. A függő sem akar függő lenni. A hozzátartozók nem okai a függőség kialakulásának, de nem is lehetnek segítői a függő embernek. Utópia, hogy a dolgok szépen, gyorsan rendeződnek. Többnyire külső segítségre is szükség van, ezért érdemes szenvedélybetegeket segítő szakemberhez fordulni.

A problémás nethasználat hátterében sokszor munkahelyi és párkapcsolati nehézségek állnak. Különösen veszélyeztetők azok a virtuális színterek, ahol a résztvevők valamilyen fantáziavilágba merülnek, s így kirekesztődnek a mindennapi életből.
A problémás internethasználat következményei:

– erősödő vágy és kényszer az internethasználatra;
– az időkorlátok feletti kontroll elvesztése;
– elvonási tünetek, nyugtalanság az internet nélkül;
– növekvő tolerancia, azaz egyre több idő a neten;
– a nem virtuális kapcsolatok elhanyagolása;
– a munkahelyi, iskolai feladatok elhanyagolása;
– az egyéb érdeklődési területek beszűkülése;
– ragaszkodás a káros mértékű internethasználathoz, a negatív következmények ellenére is;
– felborult bioritmus;
– álmatlanság, kialvatlanság;
– a testi állapot gyengülése a mozgáshiány miatt.

Amennyiben bárki felfedezi magán e tüneteket, érdemes megfontolnia, hogy ez már az az állapot, amikor ésszerűbb korlátozni az internethasználat idejét, illetve meghatározott időre távol maradni az internettől.
Ahol segítséget remélhetek: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálat; tel.: 06-1/355-0337, honlap: www.kimondhato.hu 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .