Alpha-kurzus a plébánián

 

Az is eszünkbe juthat persze, hogy Jézus ezt mondja magáról: „Én vagyok az alfa és az ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég” (Jel 22,13). S a kurzus valóban Jézus Krisztusról szól, az első néhány előadás kifejezetten az ő személyével, megváltói művével foglalkozik. A továbbiakban a keresztény élet alapfogalmairól szóló témák következnek: a hit és a megtérés, az imádság, a szentírásolvasás, később a Szentlélek megtapasztalása, a tanúságtevő életstílus, végül az egyházhoz tartozás fontossága. A módszer hazánkban is sikerrel honosodott meg. Erdő Péter bíboros a főegyházmegye pasztorális programjában éppen most hívta fel rá a figyelmet a hit évében alkalmazható missziós módszerek között.


Az Alpha-kurzus persze nem lenne ilyen népszerű, ha csupán előadásokból állna. Az embereket valójában egy baráti együttlétre hívjuk meg, amelynek része a felszabadult légkörben elfogyasztott közös vacsora (ritkábban ebéd), némi közös daltanulás, az előadás után pedig egy kiscsoportos megbeszélés, ahol a résztvevők elmondhatják a véleményüket. Az Alpha-vacsorákat általában hétköznap esténként tartjuk, tizenegy héten keresztül heti egy alkalommal. Mivel a kurzus alapgondolata a vendégfogadás, ezért különösen nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a terem berendezése, a terítés, az étel és az előadás is a lehető legmagasabb színvonalú legyen. A megfelelő előkészítést az Alpha magyar nyelven is hozzáférhető, kitűnő írásos anyagai segítik. A módszer nagy előnye, hogy az egész plébániát bekapcsolja a missziós munkába, hiszen a résztvevők meghívásától kezdve a bevásárláson és a főzésen át a takarításig mindenkire szükség van a munka során és az imádságban is, hiszen a kurzus sikere attól függ, hogy szellemileg is előkészítjük-e, imádkozunk-e érte mindvégig.

 

Ülünk plébános atyával a szobájában, nyolcadik kerületi kis egyházközségünk Alphakurzusáért imádkozva. A hittanterem felújítása épphogy elkészült, új sörpadokat kaptunk kölcsön, egy karitatív szervezet pedig – hála Istennek – besegít az étel elkészítésébe. Az első alkalommal telt ház volt, majdnem ötven felnőtt s ugyanannyi gyerek jött el. Imádkozunk, hogy a következő hetekben is ugyanennyien vagy még többen legyünk. Valaki felolvas a Bibliából: Egy nagyúr lakomát rendez. A tehetős meghívottak különféle indokokkal kimentették magukat. A házigazda küldöttei útján a szegényeket, a koldusokat hívatja. Egyetlen vágya, szenvedélye, hogy megteljen a háza. „Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse, ami elveszett” (Lk 19,10).

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .