Álmodik a múlt: Áldó kézzel

Véletlenül jártam erre, s ennek köszönhetően akkor megláttam az egyik ívben valamit: nem volt ez több, mint egy sóhaj.Így kezdődött, s azután már csak lefényképezni kellett: néha könnyen engedte magát, néha nehezen, de ez mindig és minden esetben így van, ha az ember nem a külsőt akarja csupán látni és láttatni. (Erről a templomról akkor közel ötszáz képet készítettem.
Akik jártak már itt, tudják, hogy a faluhoz közeledve már messziről látszik a Mária Magdolna tiszteletére emelt prépostsági templom. Valószínűleg a XII. század végén alapította a Rátót nemzetséghez tartozó Örsi (később Batthyány-család). Elsőként a homlokzati tornya épült meg oly módon, hogy szabadon állt, s később építették hozzá a hajót, majd a mellékhajókat, s ezek fölé karzatot emeltek. A torony építése az emeleten elhelyezett Szent Mihály-oltár felszentelése (1244 előtt) alapján a század első felében valószínűsíthető. Az így viszonylag rövid idő alatt kiépült templom alaprajzi elhelyezése, főként a belső téralakítása egyedülálló a magyar emlékanyagban.

A főhajóját – szentélynégyzet közbeiktatásával – patkó alakú apszis zárja. Egyenesen záruló déli mellékhajójának egyedülálló megoldása, hogy rendkívül alacsony – ez időben nyilván nyitott – három pár ikerablak díszíti a mellékhajó fölé épített (ma barokk) karzatot. A torony földszintje és a két mellékhajó az építtető család temetkezési helye volt.
A templomnak művészettörténeti szempontból legértékesebb része a torony, s annak XIII. századi kapuja. A kapubéllet oszlopfőin és pillérsarkain becses román kori szoboremlékeink vannak, igaz, eléggé megkopott állapotban. A kapu fölött a félköríves timpanon közepén főpapi alak felsőteste látható, fején főpapi süveg; három ujját feltartó jobbjával latin módra áld; baljában pásztorbot. Jobbján egy férfi, balján meg női alak. Mögöttük Mária látható a gyermek Jézussal.

Talán többen vannak, akik azt mondják, hogy Nyugaton, az ottani katedrálisokon sokkal szebb és épebb ábrázolások fényképezhetők. Ezt nem kétlem, de ez itt van, nekünk szóló üzenetet rejt, és az áldó kéz is minket akar megáldani. Nemcsak akar, hanem közel nyolcszáz éve meg is áld minden hívőt, kételkedőt és hitetlent egyaránt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .