„Állítsák középpontba a családot!”

Polycarp Pengo bíboros, Dar es-Salaam érseke, a SECAM elnöke a találkozót megnyitó beszédében rámutatott: el kell köteleznünk magunkat, hogy az egyház mindennap egyre inkább áldássá váljon az afrikai földrész és az egész világ számára. Az összejövetel egyik célja az volt, hogy megerősítse az együttműködést a két földrész püspöki konferenciái között, különös tekintettel az új evangelizációval kapcsolatban tervezett őszi püspöki szinódusra. „Az új evangelizáció szükséges ahhoz, hogy megvédjük mind Európát, mind Afrikát azoktól az individualista és nihilista eltévelyedésektől, amelyek sivárrá teszik a magán- és a közösségi életet – fejtette ki Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, a CCEE elnökhelyettese, majd hozzátette: „Az Európát elárasztó kultúrát az igazságról való kétkedés szennyezi be.” A féktelen fogyasztói szemlélet kikezdi a gondolkodást, az elvárásokat, vagyis a nagy hagyományokat, az igazi értékeket, a közösséghez, néphez való tartozás érzését, a testvéri szolidaritást.

A párbeszéd vezérfonalául XVI. Benedek pápa Africae Munus szinódus utáni buzdítása szolgál, amelyet benini apostoli látogatása során nyújtott át a földrész főpásztorainak. Peter Turkson bíboros, a Iustitia et Pax pápai tanács elnöke így nyilatkozott az eseményről: „A cél az egyház, ami nem más, mint szeretetközösség. A két csoport azért találkozott, hogy közös problémát vitasson meg. A ránk bízott küldetést Európában a fáradtság veszélye fenyegeti, Afrikában pedig számos helyen hátrányos helyzetben van.” A szentatya örömmel állapította meg, hogy az afrikai egyházi közösségek reménysége és öröme mindig „kegyelmi pillanat” az európai egyházak számára. A közös kihívások közül a pápa kiemelte a vallási közömbösséget. Kihívást jelent továbbá a hedonizmus, az élvhajhászás, amely hozzájárul ahhoz, hogy a válság kiterjedjen a mindennapi élet értékeire. A pornográfia és a prostitúció szintén a társadalmi közérzet súlyos helyzetéről tanúskodik. Ezek a kihívások azonban ne bátortalanítsák el a főpásztorokat. Újítsák meg elkötelezettségüket, és lelkipásztori gondoskodásuk középpontjába állítsák a családot, amely a társadalom megújulásának szilárd biztosítéka. Európának és Afrikának szüksége van nagylelkű fiatalokra, akiknek felelősségteljesen kell vállalniuk jövőjüket.

A pápai kihallgatás elején a két intézmény elnöke, Erdő Péter és Polycarp Pengo bíborosok köszöntötték a szentatyát. Az európai főpásztorok nevében Erdő Péter a pápa apostoli áldását kérte a szimpóziumra.

„A papi és püspöki hivatásból származó ajándékok kicserélésének tapasztalata hozzásegít bennünket ahhoz, hogy még nagyobb lelkesedéssel és dinamizmussal éljük meg szolgálatunkat” – szögezte le Erdő Péter bíboros. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .