Alkotni muszáj

Fotó: Mészáros Á.

 

Egy bevásárlóközpontban nem csak vásárolni lehet, ezt eddig is tudtuk. A múlt héten éppen hazafelé vezetett az utam, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve betértem a budai Alleéba. Gondoltam, „bekaphatnék” valamit, ugyanis megéheztem. Ahogy körülnéztem a földszinten, látom ám, hogy az oszlopok körül nagy magyar festők életrajzait és képeinek repróit helyezték el. Ennek a fele sem tréfa, gondoltam, és közelebbről is megnéztem a kiállítást. Munkácsy Mihály, Csontváry, Lotz Károly és mások munkáival ismerkedhetett a plázába betérő látogató. A régmúlt nagyjainak műtörténetét jómagam már régóta ismerem, de biztosan vannak olyanok is, akik számára újdonságokkal is szolgált a kiállítás.
Továbbmenve azt láttam, hogy kissé távolabb nyolc hölgy ült egy asztal körül és alkotott. Asztali festőállványokon vászonra festett képeket készítettek. Van Gogh ciprusait és expresszív napkorongjait véltem felfedezni a munkáikon – a világhírű festő jellegzetes motívumait igyekeztek „újrafogalmazni” az asztalnál ülők. Fiatalabb és idősebb hölgy egyaránt volt közöttük, az életkor nem sokat számított. A férfiak közül azonban senki sem csatlakozott a társasághoz. A nők, mint általában, most is aktívabbak és bátrabbak – gondoltam.
A bevásárlóközpontban rendezett workshopokon résztvevők profi instruktor vezetésével próbálhatják ki a festést. Ehhez semmiféle előképzettség nem szükséges, és a kész alkotást haza is vihetik. Igazán remek lehetőség ez a kreativitásra vágyó embereknek. A gyerekek számára még magától értetődő kifejezési forma a rajzolás, a festés. Felnőttkorra azonban valahogy elgyávul az ember, és az esetek többségében nem szán már időt az alkotásra, amely gyermekként még természetes volt számára.
A nyolcfős társaság asztalától balra két fiatal lány nagy igyekezettel portrékat rajzolt, modell után. Bárki jelentkezhet modellnek, csak fel kell iratkoznia, és máris készülhet a rajz. „Vidd haza a portréd” – hirdeti egy aranykeretes tábla: „Ha művészi emlékre vágysz, a Képzőművészeti Egyetem festőszakának jelenlegi és már végzett hallgatói elkészítik a portrédat, amelyet akár haza is vihetsz.” A tábla alján a feliratkozás időpontjai olvashatók. Jönnek is a jelentkezők, és nem csak gyerekek. Ottlétemkor éppen egy férfi helyezkedett el a szemközti széken, és már kezdődhetett is a rajzolás. A rendezők a Paintcoctail nevet adták kultúrprogramjuknak, amely egészen különleges módon egyesíti a szórakozást és az alkotást.
És ezzel még mindig nem ért véget a „felfedezések délutánja”. Szintén a földszinten, egy megüresedett üzlethelyiségben egy hatalmas ideiglenes műtermet rendeztek be három fiatal, nemrég végzett kortárs művésznek. Az Allee Art Gallery nevet viselő műteremben Gaál Katalin, Bardon Barnabás és Rózsa Luca Sára munkáival, képeivel ismerkedhetünk meg, és munka közben láthatjuk az alkotókat. A projekt idejére műteremmé alakított üzlethelyiségben dolgozó három művészt egy-egy kabinetkiállítás mutatja be a látogatóknak. Itt lehetőségünk nyílik arra, hogy belessünk az alkotófolyamatba, szóba elegyedjünk a művészekkel, és megismerjük korábbi alkotásaik némelyikét is. Sőt, ha beleszeretünk valamelyik műtárgyba, akár azonnal meg is vásárolhatjuk azt.
A projekt az október 5. és 22. között megvalósuló 10. Art Moments Budapest fesztivál hivatalos programjának része. Az idén tizedik születésnapját ünneplő országos vizuális művészeti fesztivál a kortárs vizuális alkotások széles körű bemutatására, illetve azok egymás közti interakciójának megteremtésére törekszik. Az Art Moments Budapest egyik fontos célja, hogy testközelbe hozza a jelenre leginkább reflektáló, a ma kérdéseivel foglalkozó kortárs művészetet, és kiemelje azt a megszokott múzeumi, galériai környezetből. A közterekre, meglepő kiállítási közegekbe helyezett alkotások így újabb értelmezési lehetőségek, kérdések megfogalmazására sarkallhatják a látogatókat – olvashatjuk a bejáratnál a rendezvény célját és törekvéseit.
Nincs is izgalmasabb annál, mint látni, hogyan készül egy műalkotás. Egyáltalán nem biztos, hogy amibe belekezdünk, az végül remekmű lesz, amelyre majd büszkék lehetünk. Egy képnek, szobornak vagy rajznak sohasem lehet előre látni a végét, nem tudni, vajon sikerül e megvalósítani az eredeti elképzelést. Az Allee bevásárlóközpontba meghívott három fiatal alkotó semmiképpen sem a hagyományos festészet útját járja – művészi programjuk egyfajta akciófestészet. A figurális expresszionizmus jellemzi a képeiket, amelyek elgondolkodtatnak, és üzeneteiket több síkon igyekeznek közvetíteni a látogatók felé. Az ilyen rendezvények, mint ez a mostani is, nagyban segíthetik az alkotók és a befogadók közeledését, és jó alkalmat kínálnak arra, hogy javuljon a gyakran meg nem értéssel találkozó kortárs művészek és a közönség kapcsolata.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .