Akinek szabadságunkat köszönhetjük

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

 

Az 1991-es máriapócsi pápalátogatás helyszínén rendezett ünnepségen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes méltónak és igazságosnak nevezte, hogy a teret az azóta szentté avatott katolikus egyházfőről nevezték el, akinek Magyarország, Közép-Európa és az egész emberiség hálás lehet. A miniszterelnök-helyettes szerint spirituális és szellemi értelemben II. János Pál pápa az, akinek szabadságunkat köszönhetjük; amikor őt pápává választották, akkor kapta ugyanis azt a halálos sebet a Szovjetunió, amiből nem tudott már felállni. II. János Pál pápa az 1991-es magyarországi apostoli útja során, augusztus 18-án Máriapócsra is ellátogatott. Háromszázezer zarándok jelenlétében részt vett a nagybúcsún, és a Hajdúdorogi Egyházmegyét akkor vezető Keresztes Szilárd püspökkel együtt szent liturgiát mutatott be.
Erre emlékezve névadó táblát állítottak a szent pápáról elnevezett téren, amelyet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldott meg. Az ünnepségen jelen volt, és II. János Pál pápával kapcsolatos személyes emlékeit is felidézte beszédében Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök Keresztes Szilárd püspök emlékirataiból idézett.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .