Akik szeretnek nevetni

Legalábbis a Búzavirágok és Gödölyék táboraiban visszatérő elemek ezek. Idén Csépán, a missziós házban töltöttek egy hetet a táborozók. A foglalkozások, a játékok, illetve a nap végén az elmélkedések is az érzékszerveken keresztül megtapasztalható valóság témája köré rendeződtek. Ez volt a tábor mottója: „Az Ige testté lett, és köztünk lakott, és mi láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttének dicsőségét, aki telve volt kegyelemmel és igazsággal.” Izgalmas dolog ezt az igét kóstolgatni egy olyan társaságban, ahol vak emberek is vannak. De izgalmas bevonni őket a fociba is, egyiküket játékosként, másikukat tudósítóként. Persze a zenélésben inkább otthon vannak. Másnak viszont az jelent örömöt, ha a víz ölelését, ringását érezheti. Van, aki pedig alkotni szeret, hazavinni a papírmasé nyakláncot, a tálkát, a maszkot, amelyet saját kezével készített, s meglepni vele az otthoniakat. A kunszentmártoni helytörténeti múzeumban némely tárgyat kézbe is vehetünk, megtapinthatunk; a subát, a kucsmát fel is próbálhatjuk. S az elmaradt wellnessért valamelyest kárpótolhat egy kis hátmasszázs, Sanyi keze aranyat ér.


Ám nem lenne igaz a beszámoló, ha csupán örömről, vidámságról szólna. Szinte minden táborban vannak fel-felfakadó sebek, nagy elkeseredések, düh, „örök harag”, könny és együtt sírás. Csak Isten a tudója, a léleknek miféle bugyraiból törnek föl olykor ezek. Ha föltörnek, akkor viszont oka is van annak, s ott a helyük a közösségben, ha nem is könnyű együtt viselni ezeket. Közös a teher, közös a fájdalom. Ez itt a gyógyulás helye is. Azáltal, hogy a seb kifakadhat, hogy szóvá tehető, ami fáj, s egy elfogadó közegben figyelmet kap a gond, elkezdődhet a seb gyógyulása, a megbékélés, a kiengesztelődés. És mehet tovább minden a maga útján…

Azoknak valók ezek a táborok, akik szeretik az életet: a másikat, magukat; akik szeretnek nevetni, s nem ijednek meg más fájdalmától. Akik nem hibátlan, de tiszta, őszinte emberek közt szeretnének találkozni magukkal, a határaikkal, akár az árnyoldalaikkal is. S ez nagyon üdítő és egyben gyógyító élmény.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .