Akik hidakat építenek

A rend már húsz évvel ezelőtt szervezett Franciaországban ilyen összejöveteleket a fiataloknak, melyekhez hat éve a magyarok is csatlakoztak. Idén Magyarország látta vendégül Európa öt országának fiataljait. A Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, Franciaországból és hazánkból érkező résztvevők beszélgettek, játszottak, elmélkedtek – és megpróbálták megfogalmazni félelmeiket, ezzel együtt pedig megélni az egymás iránti bizalmat, hogy visszatérve otthonaikba, életüket Isten terve szerint vezessék tovább. A Würzburgból érkező Martha Maria nővér kiemelte: örül, hogy van olyan lehetőség, ahol a fiatalság még jobban megismerheti, megélheti és továbbadhatja a hitét. Claire Franciaországból azért jött el, hogy Istenhez kerüljön közelebb. A Kongóban született Christell öt éve tanul Strasbourgban, ahonnan több társával azért jött a találkozóra, hogy megossza a fiatalokkal gondolatait az életről, a hitről. A rendezvény második napjának témája a híd, a keresés és a jövőkép volt. A résztvevők csoportokban meglátogatták Budapest hat hídját, s igyekeztek velük kapcsolatos lelki szimbólumokat keresni. Mit jelent számomra a béke? – erről beszélgettek a Sziklatemplom bejáratánál – majd tapasztalataikat a gimnázium kápolnájában osztották meg egymással. Ezután gyalog indultak a Petőfi híd lábánál található Magyar Szentek templomához, ahol az emmauszi tanítványokról elmélkedtek. Nincs jövőd?… Úton lenni, de hová?… Senki sincs, aki meghallgatna? – tették fel egymásnak, maguknak a kérdéseket. Végül közösen jelmondatot fogalmaztak meg, amelyet graffitivel örökítettek meg.

Másnap az „Átkelni félelmeink szakadékán” elnevezésű játékkal a negatív érzésekkel való szembenézést gyakorolták. A fiatalok karjaikat összefonva hidat képeztek, amelyen „át kellett kelni” valakinek a „túlsó partra”. Az írásban megfogalmazott félelmeikről, problémákról, nehézségekről lehetőség volt csoportokban konzultálni, de aki igényelte, személyes beszélgetést is kérhetett az atyáktól, nővérektől. Ki segít félelmeim legyőzésében? – ezt fogalmazták meg a találkozó harmadik napján a csoportfoglalkozásokon. A világ sikert, örömöket, pénzt, szerencsét ígér. A mai fiatalok közül sokan az italba, a drogba, az ezotériába vagy kétes kapcsolatokba menekülnek. Aki megtalálja élete párját, vannak barátai, van, aki meghallgatja, annak ez reményt, segítséget nyújt a nehézségekben. „Jézus békét ad nekünk. Ő örökké szeret téged, számára fontos vagy. Életed minden pillanatában veled van, és mindent tud, ami veled történik” – hangzott el az elmélkedésben. – Hadd legyek olyan ember, aki hidakat épít, aki az élet teljessége felé halad, aki szeretetével barátságokat és kapcsolatokat teremt, akinek útja Jézus örömhírének köveivel van kirakva.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .