Akik bizalmat kaptak…

Nagy András operatőr és Pupi Avati olasz filmrendező, a zsűri elnöke. Avati mester a díjkiosztó gálán az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében a szépszámú hallgatóság előtt kifejtette, hogy a filmszemle alkotásai nagy örömére voltak a zsűrinek, hiszen jó minőségű, erős formavilágú és világfelfogásukban pozitív műveket volt módjukban megtekinteni. A bizalom témára beérkezett 119 filmből negyvenötöt válogatott be az előzsűri a versenyprogramba. A filmek mellett fotókiállítás mutatta be a fotópályázatra érkezett 150 alkotó legjobbjainak munkáit. Örvendetes, hogy a szemlére évről évre több külföldi alkotó pályázik, idén már közel 40 film érkezett a világ 16 országából. A magyar amatőr alkotóközösségek munkái felveszik a versenyt a külföldi alkotásokkal. Avati szerint a zsűri és a közönség jó hangulatú, baráti és igen jól szervezett szemlén élvezhette a fiatal generáció teremtőerejéből született alkotásokat. A fotópályázat első helyezettje Erdélyi Gábor, második díjas Tóth Zsuzsanna, harmadik díjat pedig Fülep Sándor kapott. A filmes Országos Diákzsűri különdíját Bernáth Szilárd Bújócska, míg fődíját Hajósi Szabó Csilla Roadmovie című munkája kapta.

A dokumentumfilm kategória harmadik helyezettje ifj. Bágya Ferenc Gyí, paci, paripa…, második helyezettje Mayer Bernadett Anya és Lánya, első díjasa a Szerbiából érkező Iván Attila Ki vagy mi voltam? című munkája. A kísérleti film kategória harmadik helyezettje Rózsás Lívia Etűd drótszamárra, második díjasa Puszta Zoltán Körforgás, első helyezettje Sebastian Natto és Denis Trümbach német alkotók Relevé című munkája lett. A kisjátékfilm kategória harmadik díját Káldy László Rózsi, Rózsi mi bajod, második helyezését Záhonyi Andor A zöld út, első díját Both Rita Etűd című munkája kapta. Megható pillanat volt, amikor a hetvenéves Káldy Lászlónak egy öleléssel adta át a díjat a szintén hetvenéves olasz filmrendező.

A filmegyetemi hallgatók kategóriájának különdíját Hajósi Szabó Csilla Roadmovie-ja, a legjobb dokumentumfilm díját az Özlem Sariyildiz és Efsun Dürriye Namal török rendezőpáros Dilsizlestirilme / Muted című filmje, a fődíjat pedig az Ausztriában tanuló iraki Hüseyin Tabak: Cheeese… című filmje kapta. A különdíjak azt mutatták, hogy az akadémiának nemcsak sok értékes díja van, hanem a filmszemlén részt vett olyan alkotói, akik meg is érdemlik ezeket. Az Olasz Kultúrintézet, valamint a világhírű lengyel rendező, Krzysztof Zanussi külföldre szóló ösztöndíjakat ajánlott fel, míg többen pénzjutalmat, mások következő filmjük elkészítéséhez fontos eszközöket kaptak. Oldott hangulatú beszélgetésekkel zárult a filmszemle, ahol a többek közt Olasz-, Lengyel-, Csehországból, Angliából Budapestre érkező fiatal filmes alkotók megoszthatták tapasztalataikat. Nem csoda, hogy a jövőre megrendezendő XIV. szemle címe a Csoda lesz.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .