Aki mindvégig kitart…

Ezzel együtt fiatal családapa koromban éltem át először igazán, hogy mit jelent a felelősség. Amikor nem háríthatom már senki másra, hanem nekem kell helyt állnom. Építkezés közepette, anyagi nehézségek közt, néha betegen, kimerülten. Az egyik legnagyobb kihívás a fiatal házasok első éveiben, hogy intenzív munkaterhelés és a fészekrakás nehézségei közben kell beletanulniuk a házastársi létezés titkaiba és a szülői szerepbe. Sok házasság ezért már az első évek után felbomlik. Pedig nem más ez, mint a szeretet iskolája, ahol az egyetlen tantárgy Jézus tanítása: a folytonos megbocsátás, a mindig új esélyt adó szeretet, az állandó közös és egyéni imádság, amelyet soha nem szabad abbahagyni. Két szent házastárs közül egyik sem fogja beadni a válópert!

A családi élet terhei mellett aztán ott vannak a munka és a keresztény szolgálat próbái. Hogy minden ellenállással szemben hű maradj hivatásodhoz és az igazsághoz, amelyet becses talentumként maga Isten bízott rád. Utolérnek majd az emberi konfliktusok, amelyek a munkahelyen és az egyházi életben is óhatatlanul felmerülnek. A fő tantárgy itt is a szeretet, a nagyvonalúság. A bosszú és a haragtartás elutasítása, az alázat és a bocsánatkérés gyakorlása, lehetőleg a másikat megelőzve…


Lassan beérsz, mint a jó bor. A szőlőt lemetszik a tőkéről, a szemeket összetörve kipréselik, a must sokáig forr magában, majd többször átfejtik, megtisztítják a seprőtől. Hosszú időbe telik, amíg letisztulva igazán fogyasztható lesz. Mindez a javadra válik, ha továbbra is hitben jársz, kitartasz az imádságban, és összetört szívedet mindig mennyei Atyádhoz viszed gyógyítani. Kell a sok kudarc, megaláztatás, betegség és lelki nyomorúság, hogy végül rendíthetetlen hitre juss, eltelve irgalommal, alázattal és igazi bölcsességgel.

Közben végigmész gyermekeiddel a kamaszkor krízisein, s ha mindvégig kéred a Szentlelket, a velük való kapcsolatban is megtalálod a humor, a szigor és az okos kompromisszumok helyes arányát. Miközben próbálgatják határaidat, ne feledd, azért szívük mélyén ők is azt várják tőled, hogy tarts ki abban, amiben igazán hiszel.

A legkellemetlenebb alak azért mindenki közül te maradsz saját magad számára. (Egy hosszú szakállú idős lelkész jut eszembe, aki egy vita végén felpattant, s miközben kiviharzott, visszaszólt társainak: „Nem bírlak elviselni benneteket, de magamat se!”) Gyengeségeid, tested és lelked ostoba vágyai letaglóznak és kétségbeejtenek. Szó szerint átéled Szent Pál kegyetlenül őszinte mondatának igazságát: „Bár a jót szeretném tenni, a rosszra vagyok készen” (Róm 7,21). Őrület! De van tovább is, csak olvasd: A szabadulás Jézus Krisztusban van! Ha hibáztál, térj vissza hozzá nagyon gyorsan, mielőtt messze távolodnál az útról. Tarts bűnbánatot, és igyekezz a gyóntatószékbe! Ne zavarjon, hogy sokáig visszatérően ugyanazokat a bűnöket vallod meg. Csak gyónd, csak harcolj! Aztán látni fogod, hogy régi bűneid, egyik a másik után, lassan elhagynak. Krisztus győz az életedben, ha makacsul belé kapaszkodsz. „Aki mindvégig kitart, az üdvözül” (Mt 7,22).

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .