Ahol „kinyílik a világ”Az idei első premier Erkel Hunyadi Lászlója lesz szeptember 28-án, melyet Szűcs Gábor rendez. A próbafolyamat ideje alatt a főzeneigazgató, Héja Domonkos vezényletével CD készül az opera „ősváltozatából”.

2013-ban a kétszáz éve született Verdit és Wagnert ünnepli a zenei világ. A Wagner-jubileumot januárban A bolygó hollandi új előadása nyitja, húsvétra pedig felújítják a Parsifalt. (Az ünnepi zenedráma március 26-i rendhagyó főpróbájára a történelmi keresztény egyházak lelkipásztorait és munkatársait várják.)

Verditől tíz opera lesz műsoron; Budapesten először – igaz, csak koncertszerűen – hangzik el a Stiffelio, a Májusünnep keretében nemzetközi sztárszereposztásban kerül színre A szicíliai vecsernye, a Simon Boccanegra és a Macbeth.
Látványelemekkel gazdagítva, M. Tóth Géza rendezésében, „félszcenírozott” formában kétszer szólal meg márciusban Bach(–Mendelssohn) Máté-passiója. Ugyancsak a barokk zene rajongóit célozza meg az évad végén Rameau Hippolytus és Ariciájának előadása.

A bolygó hollandi
mellett a szezon másik nagy erőpróbája Richard Strauss Ariadné Naxoszban című operájának bemutatója lesz májusban.

A Magyar Nemzeti Balett legjelentősebb premierjére november 2-án kerül sor: Csajkovszkij–John Cranko korábban itthon már nagy sikerrel játszott Anyegin-balettjét még látványosabb formában, új díszletekkel-jelmezekkel adják elő.

A Győriványi Ráth György vezette – százhatvan éve, 1853-ban alapított – Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának operaházi koncertjeit többek között olyan kiváló vendégkarmesterek vezénylik majd, mint Leif Segerstam, Jurij Szimonov, Wayne Marshall, Pablo Boggiano és Peter Schneider; a szólisták között lesz a hegedűs Alexander Rozsgyesztvenszkij, a csellista Enrico Dindo és az ifjú orosz zongoravirtuóz, Jevgenyij Sudbin.

(Az Operaház 2012/13-as évadára június 30-áig válthatók bérletek.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .