Ahol a szülő édesanyákért imádkoznak

A város talán legszebb tere, a Navona mellett épült Szent Ágoston-templomban található – többek között – a hippói püspök édesanyjának, Szent Mónikának zöld márványkoporsója. Így lett ez a hely a Keresztény Édesanyák Világszövetségének központja.

A templomot 1479–83 között ágostonos remeték számára emelték. Falait a többi közt Raffaello Ézsaiás prófétáról készült freskója és Caravaggio festménye díszíti. Az eredetileg kora reneszánsz templomban Szent Ágoston és édesanyja életét bemutató ábrázolások is láthatók, de a freskókon és festményeken megjelennek az Ószövetség nőalakjai, a tizenkét tanítvány, illetve a négy evangélista is. Sokan Andrea Sansovino Szent Anna-, illetve Szűz Mária-szobráért térnek be a templomba. A rómaiak azonban leginkább az ifjabb Sansovino-fivérnek, Jacopónak Máriát és az ölében tartott Kisjézust ábrázoló szobráért keresik fel az istenházát. A bejárat mellett álló szobor, a Madonna del Parto előtt elmondott ima ugyanis a hagyomány szerint a szülő nőket segíti.


Amikor ott jártam, hétköznap délelőtt volt, s percenként érkeztek a gyermeküket váró, pocakos kismamák, de betértek a templomba nagymamák és apaság elé néző férfiak is, hogy kezükkel megérintsék a kegyszobor lábát, és néhány fohászt mondjanak a várandós asszonyokért, a születendő gyermekekért.

Hitünk szerint, amit Istentől kérünk – ha azt a Szentlélek segítségével, bölcsen tesszük –, meg is kapjuk. Így van ez akkor is, ha Mária közbenjárását kérjük. A közelmúltban erről mesélt nekem egy édesanya. Gyermeket várt, s az orvosok azt mondták, hogy a leletek szerint sérülten születik majd a baba, ezért felvetették, hogy talán jobb volna, ha meg sem születne… A szülőknek ez a lehetőség eszébe sem jutott, de nagyon kétségbeestek. Az anyuka elmondta, hogy férjével gyakran jártak a San’Agostino-templom Mária-szobrához imádkozni, s a szülés idejét boldogság helyett inkább rettegéssel várták. Ám a vészjósló előrejelzések ellenére teljesen egészséges gyermek jött a világra. Talán az orvosok tévedtek, talán a „közbenjáró” segített, mindenesetre a szülők nagyon boldogok voltak. Azóta rendszeresen eljárnak a Szent Ágoston- templom kegyszobrához – immár nem kérni, hanem hálát adni a Szűzanyának…

Róma tele van csodákkal. Ám aki már részese volt egy gyermek születésének, az tudja, hogy egy új élet érkezése maga a csoda – minden fájdalmával, aggódásával, örömével és büszkeségével együtt az. A világ tele van csodákkal, csak észre kell vennünk őket.

Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .