„Afrika, kelj fel és járj!”

„Íme, a remény üzenete Afrika számára: Isten szava. A történelem Ura szüntelenül megújítja üzenetét minden idők elnyomott emberisége számára” – mondta homíliájában Benedek pápa. – Az Úr különösen kedveli mindazokat, akiket megfosztottak szabadságuktól, a békétől, vagy akiknek megsértették emberi méltóságát. A pápa azok felé fordult, akik Afrikában szegénység, betegségek, igazságtalanságok, háborúk és erőszak miatt szenvednek, és elvándorlásra kényszerülnek.
A Szentatya hálát adott azért, hogy a szinóduson megvalósult az emberi szegénység és Isten nagysága közötti titokzatos találkozás. A szinódus megmutatta: az egyház Isten családja, amelyet nem oszthat meg az etnikai, nyelvi vagy kulturális hovatartozás. Az egyház, miközben továbbadja az üdvösség üzenetét, mindig összekapcsolja egymással az evangelizálást és az ember átfogó fejlődését. VI. Pál pápa Populorum progressio kezdetű enciklikájának tanítását a misszionáriusok korunkban is megvalósítják a gyakorlatban. Olyan fejlődést segítenek elő, amely tiszteletben tartja a helyi kultúrákat és környezetet. A globalizációt nem végzetszerű sorsként kell értelmezni, amelyet ismeretlen erők alakítanak az emberi akarattól függetlenül. A globalizáció emberi valóság, és mint olyan, módosítható a különféle kulturális környezeteknek megfelelően. Az egyház ezt a folyamatot a kölcsönös kapcsolatok, a testvériség, a javakban való osztozás felé irányítja. „Bátorság, kelj föl!” – az élet és a remény Ura ezekkel a szavakkal fordul az egyházhoz és az afrikai népekhez. Kelj föl, Afrika egyháza, Isten családja, mert a mennyei Atya hív téged, akihez őseid fohászkodtak. Lépj az új evangelizáció útjára, amely egyben a kiengesztelődés sürgető felhívását is jelenti. Ez nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy Afrikában létrejöjjenek az emberek között az igazságosság kapcsolatai, a tartós béke, amely tiszteletben tart minden személyt és népet. A harmadik évezred zarándok egyháza Afrikában nincs egyedül. Az egész katolikus egyház mellette áll imával és a konkrét szolidaritás tetteivel. A mennyekből pedig kísérik útját az afrikai szentek, akik olykor vértanúsággal is megvallották Krisztushoz való teljes hűségüket” – mondta XVI. Benedek pápa.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .