Afganisztán – az egyetlen templom országa

Az ország fejlődését politikailag a szélsőséges iszlám (tálib) fenyegetés, gazdaságilag a kábítószer-termelés és -kereskedelem, illetve a nagy korrupció gátolja. A szegénységben élő egyszerű nép az illegális kábítószer-termeléssel próbálja biztosítani megélhetését.

Afganisztán földje az ősidőktől fogva lakott, ám az első államszervezet csak a XVIII. század közepén jött létre a hazánknál hétszer nagyobb területen. A népesség már ekkor az iszlám vallás követője volt. Az ország hivatalos neve Afganisztáni Iszlám Köztársaság, harmincmillió lakosa ma is muzulmán.

Afganisztán egyetlen katolikus temploma a kabuli olasz nagykövetség kápolnája. Hosszú időn át csupán a Jézus Kistestvérei Női Szerzetes Kongregáció néhány tagja és négy-öt külföldi hívő jelentette az afganisztáni katolicizmust. Teréz anya nővérei, vagyis a Szeretet Misszionáriusai közül négyen 2006-ban nyitottak otthont Kabulban a legelesettebbek számára.

2007 óta pedig jezsuita szerzetes papok dolgoznak két menekülttáborban, és az egyetemen is tanítanak. A Nemzetközi Karitász képviselői szintén jelen vannak az országban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .