Adjunk hangot érzéseinknek

 

Hogyan fogadták a hírt, miszerint liturgikus zenéjükkel sikerült kivívniuk a zsűri elismerését?

– Teljesen váratlanul ért bennünket a hír. Nagyon meglepődtünk, mert fogalmunk sem volt arról, hogy versenyben vagyunk. A felvétel a Jade Music francia lemezkiadó kérésére készült 2011-ben, és a CD további sorsát nem követtük nyomon.


 

Hányan vettek részt a lemez hangzó anyagának elkészítésében, és meddig tartottak a munkálatok?

– A liturgia dramatikus hatására gondoltunk, amikor különböző szerepek között osztottuk el az éneklést. Az egymást követő tételek hangzásában így váltakozva jelenik meg a teljes közösség, egyes kisebb csoportok és a szólisták éneke, valamint az egyszólamúság és a többszólamúság. A zenei anyagot három nap alatt vettük föl kápolnánkban Wittner Kálmán hangmérnök nagylelkű segítségével.

Önök zenével (is) evangelizálnak. E mostani kiadványukkal mit szerettek volna kifejezni, megmutatni?

– Sok látogatónkat vonzza az imádságos légkör, amellyel kolostorunkban találkoznak. A legfontosabb, hogy az ima rejtett és gyógyító hatásától megerősödve térnek haza. ACD csak egy apró jele lehet annak, hogy Isten végtelen szeretetét mindnyájan elvihetjük otthonainkba. Azt reméljük, hogy ezek a korban tőlünk távol keletkezett művek tiszta szépségükkel a ma emberét is megérintik, sőt, segítenek hangot adni vágyainak, érzéseinek, imáinak.

A zsűri szerint „a pécsi apácák nagyon érzékeny zenészek”. A Szentlélek műveként jön létre a zenéjük hangzásvilága?

– A liturgikus szövegekről, dallamokról szokás azt mondani, hogy a Szentlélek szava szólal meg bennük, minthogy az egyház által összerendezett és sokszor a Szentírásból vett imádságok ezek, amelyek évszázadokon át táplálékul szolgáltak a keresztények számára. Az, hogy a mi közösségünk énekének hangzásvilága hogyan alakul, szintén Isten ajándéka, és főként annak köszönhető, hogy naponta több órát imádkozunk együtt énekelve. A CD-n felhangzó énekeket mi nem produkciónak szántuk, hanem Istent éneklő imának.

Zeneileg mennyire képzettek az apácák, akiket a lemezen hallhatunk?

– Közösségünkben vannak zeneileg képzettebb és kevésbé képzett nővérek. A kármelita hivatásnak nem ez a kritériuma.

A gregorián és a népzenei hagyományok sajátos ötvözetére is felfigyeltek az ítészek.

– Valódi népi dallam nem szerepel a CD-n. A zsűri arra gondolhatott, hogy gregorián előadásmódunkon talán érezhető a magyar parlando népdalok deklamációjának hatása.

Sokan elfelejtik, hogy az ember nemcsak pénzből és az alapvető ösztönök, vágyak kielégítéséből él, hiszen nem csupán anyagi, de spirituális lény is. Ezt a spiritualitást nagyszerűen közvetíti a lemez. Lesz folytatás?

– Nem gondoltunk arra, hogy további CD-ket is megjelentessünk. A Jade egy kérésének azonban mégis eleget teszünk. Szent Terézia anyánk születésének ötszázadik évfordulójára készül egy lemez, amelyen hangszeres művek is szerepelnek majd Dinyés Soma és muzsikustársai, illetve növendékei előadásában.