Adjunk hangot érzéseinknek

 

Hogyan fogadták a hírt, miszerint liturgikus zenéjükkel sikerült kivívniuk a zsűri elismerését?

– Teljesen váratlanul ért bennünket a hír. Nagyon meglepődtünk, mert fogalmunk sem volt arról, hogy versenyben vagyunk. A felvétel a Jade Music francia lemezkiadó kérésére készült 2011-ben, és a CD további sorsát nem követtük nyomon.


 

Hányan vettek részt a lemez hangzó anyagának elkészítésében, és meddig tartottak a munkálatok?

– A liturgia dramatikus hatására gondoltunk, amikor különböző szerepek között osztottuk el az éneklést. Az egymást követő tételek hangzásában így váltakozva jelenik meg a teljes közösség, egyes kisebb csoportok és a szólisták éneke, valamint az egyszólamúság és a többszólamúság. A zenei anyagot három nap alatt vettük föl kápolnánkban Wittner Kálmán hangmérnök nagylelkű segítségével.

Önök zenével (is) evangelizálnak. E mostani kiadványukkal mit szerettek volna kifejezni, megmutatni?

– Sok látogatónkat vonzza az imádságos légkör, amellyel kolostorunkban találkoznak. A legfontosabb, hogy az ima rejtett és gyógyító hatásától megerősödve térnek haza. ACD csak egy apró jele lehet annak, hogy Isten végtelen szeretetét mindnyájan elvihetjük otthonainkba. Azt reméljük, hogy ezek a korban tőlünk távol keletkezett művek tiszta szépségükkel a ma emberét is megérintik, sőt, segítenek hangot adni vágyainak, érzéseinek, imáinak.

A zsűri szerint „a pécsi apácák nagyon érzékeny zenészek”. A Szentlélek műveként jön létre a zenéjük hangzásvilága?

– A liturgikus szövegekről, dallamokról szokás azt mondani, hogy a Szentlélek szava szólal meg bennük, minthogy az egyház által összerendezett és sokszor a Szentírásból vett imádságok ezek, amelyek évszázadokon át táplálékul szolgáltak a keresztények számára. Az, hogy a mi közösségünk énekének hangzásvilága hogyan alakul, szintén Isten ajándéka, és főként annak köszönhető, hogy naponta több órát imádkozunk együtt énekelve. A CD-n felhangzó énekeket mi nem produkciónak szántuk, hanem Istent éneklő imának.

Zeneileg mennyire képzettek az apácák, akiket a lemezen hallhatunk?

– Közösségünkben vannak zeneileg képzettebb és kevésbé képzett nővérek. A kármelita hivatásnak nem ez a kritériuma.

A gregorián és a népzenei hagyományok sajátos ötvözetére is felfigyeltek az ítészek.

– Valódi népi dallam nem szerepel a CD-n. A zsűri arra gondolhatott, hogy gregorián előadásmódunkon talán érezhető a magyar parlando népdalok deklamációjának hatása.

Sokan elfelejtik, hogy az ember nemcsak pénzből és az alapvető ösztönök, vágyak kielégítéséből él, hiszen nem csupán anyagi, de spirituális lény is. Ezt a spiritualitást nagyszerűen közvetíti a lemez. Lesz folytatás?

– Nem gondoltunk arra, hogy további CD-ket is megjelentessünk. A Jade egy kérésének azonban mégis eleget teszünk. Szent Terézia anyánk születésének ötszázadik évfordulójára készül egy lemez, amelyen hangszeres művek is szerepelnek majd Dinyés Soma és muzsikustársai, illetve növendékei előadásában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .