Add a párodnak magadat!

Fotó: Lambert Attila

 

A magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalomhoz tartozók mellett számos más, a házasságokat különösen támogató közösség tagjai jöttek el: fiatal és idősebb párok, kisgyerekesek és olyanok, akiknek gyermekei már kirepültek a családi fészekből.
A Házasság Hete idei nagykövetei – Gorove László állandó diakónus és felesége, Gorove Kriszta – Mohos Gábor püspökkel a templom szentélyébe vonult, ahol a szentmise elején Fülöp Ákos atya felolvasta Bíró László püspöknek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferensének üzenetét. A püspök a levelében köszönetet mondott Gorove Lászlónak és feleségének megannyi pár házasságra való felkészítéséért és kíséréséért, valamint azért, hogy személyes példájukkal másoknak is utat mutatnak. A családreferens püspök az üzenetében arra kérte a jelenlévőket, hogy legyenek kovászai a szeretetre épülő és Istent követő házasságoknak, hiszen tartós, elkötelezett, megszentelt házasságban élni ma is jó. Bíró László úgy fogalmazott: fogadják meg az idei év mottóját, és házasságuk legyen randevú egy életen át.
Mohos Gábor püspök az Egyház által elismert Együtt Nagyasszonyunk Dicsőségére (Équipes Notre-Dame) nemzetközi katolikus házastársi mozgalom papi résztvevője szentbeszédében hangsúlyozta, a házasság az emberek Istentől kapott ajándéka, kincse, ám a párok ezzel az ajándékkal feladatot is kapnak. Fontos, hogy az egymás iránti bizalom alapja az Istenhez fordulás legyen, hiszen Isten az, aki közel hozhat minket egymáshoz, és nekünk adhatja az egység ajándékát. Nem mi hozzuk létre ezt, hanem Istentől kapjuk, hangsúlyozta a püspök.
A homíliát követően Gorove Kriszta és férje, László szólt a templomban megjelent hívekhez. Kriszta hangsúlyozta, hogy minden házasságban lehetnek hiányosságok, de Jézus a segítségünkre siethet. Az evangéliumból egyetlen gondolatot emelt ki: az emberek törekedtek arra, hogy megérintsék Jézust, és akik így tettek, azok meggyógyultak. Krisztina hozzátette: az érintés nagyon fontos egy kapcsolatban. Majd föltette a kérdést: vajon a házaspá­rok mindennap megérintik egymást? Gyógyítják egymást?
Gorove László mindenkit arra figyelmeztetett, hogy mi is Jézus tanítványai vagyunk. Jézus az Atya akaratát teljesítette, ezért boldog volt. A házasságban élőket Isten segítőtársnak rendelte egymás mellé, ezért a családban, házasságban élők is Isten akaratát teljesítik – így lehetnek igazán boldogok.
A könyörgéseket a különféle házasmozgalmak tagjai, házaspárok mondták el. A fohászok sorában többször elhangzott az a kérés is, hogy mielőbb gyógyuljon fel betegségéből Bíró László családreferens püspök.
A szentmise végén hálaadó imádságot mondtak a jelenlévők. A párok köszönetet mondtak a férjként, feleségként megélt hivatásukért, amit Isten gondolt el számukra.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .