A világ legidősebb szerzetes nővére 115 éves

Negyvenéves volt, amikor felvételét kérte a rendbe. 1944-et írtak ekkor, javában tartott még a II. világháború. André nővér ma a Földközi-tenger partján fekvő Toulon egyik idősotthonában él.
1904. február 11-én született Lucille Randon néven a dél-franciaországi Als városában. 2017 októbere óta ő a legidősebb francia nő.
A 115. évében járó szerzetesnővér hosszú élete során 10 pápa uralkodását érte meg, túlélte hazája német megszállását és három francia köztársaságnak volt az állampolgára. Már 12 éves korában dolgozott, nem sokkal később házitanító lett. Még a Peugeot autógyár tulajdonosának családjánál is szolgált. 1923-ban, 19 évesen Párizsban megkeresztelkedett, majd elsőáldozó lett, később pedig a szerzetesi életet választotta hivatásául.
113. születésnapján a nővér elmondta: tudatosan döntött úgy, hogy rendi névként az Andrét választja, nem pedig annak női névváltozatát, az Andrée-t. Az I. világháborúban súlyosan megsebesült bátyja emlékét őrzi a keresztnevében.
André nővér, aki 2009 óta egy idősotthon lakója, háborúkat és számtalan katasztrófát túlélt, teljesen elveszítette látását, és kerekesszékbe kényszerült. Ám ahogyan az ilyen szép kort megélt emberek többsége, ő sem a testi panaszaival van elfoglalva. Legfőképpen az bántja, hogy az emberek nem tudnak egyetértésben élni. „Szeressétek egymást” – ezt üzeni minden embertársának. André Randon a világ tíz legidősebb emberének egyike, bár pontosan nem tudható, hányadik a sorban. A rendelkezésre álló adatok szerint a tíz legidősebb ember mindegyike nő.

Forrás: KNA; Katholisch.de
Fordította: Trauttwein Éva

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .