A vértanúk egyháza

A Káld Egyház szinódusát Sako pátriárka nyitotta meg, szentmise bemutatásával, majd kétnapos lelkigyakorlat következett, amelyet Juszef Szueif ciprusi maronita érsek vezetett. A szinódusi üléseken ezután két napig világi hívek is részt vettek, akik a Káld Egyház egyházmegyéit, valamint a Közel-Keleten és a diaszpórában élő káld közösségeket képviselték. Világiak most első alkalommal lehettek jelen a Káld Egyház szinódusán – tájékoztatatta a sajtót a Fides hírügynökség. Augusztus 8-tól az ülésen csak a püspökök vettek részt.
A pápának küldött levelében Sako bíboros így fogalmazott: „Megragadom az alkalmat, hogy kifejezzem a Káld Egyház nagy háláját Őszentsége imáiért és a keresztényekhez, valamint minden iraki és a régióban élő állampolgárhoz való közelségéért.”
A pátriárka beszámolt Ferenc pápának a szinódus első két napjáról. Levelében hangsúlyozta, hogy az egyetemes Egyház és a többi keresztény közösség számára a Káld Egyház – kis létszáma ellenére – erős jel. Az első századoktól kezdve missziós egyház, amely „Kínáig eljutva hirdette az evangéliumot. Számos vértanút adott a múltban és jelenleg is. Története során a Káld Egyház mindig is a mártírok egyháza volt.”
Sako pátriárka emlékeztetett arra, hogy muszlim polgártársaik is szenvednek, és naponta többen meghalnak közülük is. „Abban reménykedünk, hogy közös szenvedésünk egy jobb jövő reményének jele.”
A Szentatya korábban kifejezte vágyát, hogy jövőre szeretné felkeresni a közel-keleti országot. Sako pátriárka ezzel kapcsolatban a következőket írta levelében Ferenc pápának: „Örömmel fogadtuk a hírt esetleges iraki látogatásáról. Jelenléte közöttünk nagy támaszt és buzdítást jelent, különösképpen a jelenlegi körülmények között. Türelmetlenül várjuk.”

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .