A Vatikán tárgyalásokat sürget

Ukrajna katolikus egyháza élesen bírálta Oroszország katonai-politikai beavatkozását a Krím-félszigeten. Broniszlav Bernadszkij, odessza–szimferopoli püspök a „világ nemzeteihez” fordult közleményével, amelyben úgy fogalmazott: „Mi, katolikusok békét és párbeszédet akarunk. Valljuk, hogy minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy maga döntsön jövőjéről, és hogy a politikai változások külföldi beavatkozás nélkül történjenek. Úgy látjuk, hogy ezt az alapvető szabályt a nemzetközi közösség most elárulta.” A krími katolikusok igyekeznek továbbra is a megszokott módon élni a hétköznapokban. Sokan járulnak gyónáshoz, és imaórákat szerveznek a templomokban. A Krím-félszigeten hét katolikus plébánia működik.


Bohdan Dzurach ukrán görögkatolikus segédpüspök hazugságnak nevezte, hogy Arseni Jazenyuk, a harminckilenc éves új ukrán miniszterelnök a szcientológusok közé tartozna. Az elnök valójában a görögkatolikus egyház tagja. A negyvenhatmilliós ukrán lakosságból 5,5 millióan görögkatolikusok, a római katolikusok száma pedig egymillióra tehető.

(KAP/SIR/KNA)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..