A vallási szélsőségesség ellen

Fotó: News.va

 

A tanácskozáson részt vett a ­Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának küldöttsége Jean-Louis Tauran bíboros, a testület elnöke vezetésével. A rendezvényre a Ferenc pápa és az al-Azhar szunnita központ főimámja, Ahmad et-Tajjeb közötti történelmi találkozó után kilenc hónappal került sor.
Tauran bíboros így számolt be a kairói szemináriumról a Vatikáni Rádiónak: „A párbeszéd egy új fázisába léptünk. A tanácskozáson nem hoztuk szóba a regensburgi beszédet, és azt sem, hogy éveken át nem volt párbeszéd a Szentszék és az al-Azhar-központ között. Arról beszélgettünk, hogy mit szeretnénk tenni közösen ma és holnap. Egyetértettünk abban, hogy az erőszak terjedése miatt súlyos a helyzet, és rendkívül fontos, hogy az értékeket átadjuk a fiatal nemzedékeknek. Kerestük az erőszak okait, és közös véleményen voltunk azzal kapcsolatban, hogy a vallással nem igazolható az erőszak. Az erőszak növekedésével párhuzamosan meg kell sokszorozni a mostanihoz hasonló találkozók számát. Ezek ugyanis ajándékot jelentenek az emberiségnek, mert megmutatják, hogy igenis van lehetőség a közös munkára. A terroristák azt akarják elhitetni, hogy az együttélés nem lehetséges. Mi ennek épp az ellenkezőjét erősítjük meg” – nyomatékosította Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke.

* * *

Az utóbbi két hétben közel kétszáz keresztény család hagyta el az északkelet-egyiptomi várost, El-Aríst, miután az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai több kopt keresztényt is meggyilkoltak.
A családok elmenekülésének hírét a kopt közösség juttatta el a nemzetközi sajtónak. Megerősítették azt az információt is, hogy ismét megöltek egy keresztényt a Sínai-félsziget északi része közigazgatási központjának számító El-Arísban. Kamel Youssef vízvezeték-szerelő volt. Otthonának közelében gyilkolták meg, felesége és gyermekei szeme láttára. Egy hónapon belül ő a hatodik kopt keresztény, akit megöltek az Iszlám Állam dzsihadistái.
A koptok a Közel-Kelet legnagyobb keresztény közösségének számítanak, az egyiptomi lakosság közel tíz százalékát teszik ki. Az Iszlám Államhoz csatlakozott fegyveresek nemrég közzétettek egy videófelvételt, amelyben bejelentették, hogy a koptok lesznek támadásaik célpontjai. Hangsúlyozták, hogy a decemberi kairói merénylet csupán a kezdete volt a keresztények üldözésének.
Feltételezhetően iszlamista szélsőségesek gyilkoltak meg két kopt keresztényt a Sínai-félsziget forrongó északi részén február 22-én.
Az eset mindössze napokkal azt követően történt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet közzétette az említett videófelvételt.
Az illetékesek elmondták, hogy a hatvanöt éves Szaad Hanát agyonlőtték, negyvenöt éves fiát, Medhátot pedig elhurcolták és élve elégették. A holttesteket El-Arísban dobták ki egy út szélén, február 22-én.
Az egyiptomi koptok évek óta a radikális iszlamisták támadásainak célpontjai. A szélsőséges csoportok azt vetik a szemükre, hogy 2013 júliusában támogatták az egy évvel korábban megválasztott Mohamed Murszi iszlamista elnök megbuktatását. Az Iszlám Állam a héten megjelent videóüzenetében az iszlám ellen harcot folytató Nyugat szövetségeseinek nevezte a koptokat, és további támadásokat helyezett kilátásba ellenük.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .