A tudatos háztartásért a karitásszal

A mezőcsáti Boldog Gizella Karitászcsoport vezetésével megvalósuló családtámogatási modellprogram záróünnepsége a programban részt vevő családok gyermekeinek vidám koncertjével kezdődött. A műsort követően Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese, a program szakmai módszertanának kidolgozója köszöntötte a résztvevőket, és köszönetét fejezte ki a helyi szervezőknek és a családoknak, amelyek kézzelfogható, élő valóssággá tették a programot.
Kallóné Szilvási Zita, a mezőcsáti karitász vezetője s egyúttal a térségben megvalósuló, nyolc hónapon át tartó program koordinátora beszámolt arról, hogy melyek voltak a kezdeményezés fő céljai, s ezek hogyan valósultak meg Mezőcsáton. Az Akarom komplex családtámogatási modellprogram folytatása két helyszínen, Mezőcsát és Ároktő településen valósult meg, összesen harmincöt, mélyszegénységben élő család részvételével. A program lényege az volt, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő családokat az öngondoskodás útja felé segítse, és arra ösztönözze őket, hogy felismerjék: ha maguk is akarják, lehetséges változást elérni a szociális helyzetükben. A helyi karitászszervezet vezetője arra is kitért, hogy a három évvel ezelőtt alakult helyi csoport segélyakciók és különböző programok révén nyújt segítséget a környékbeli rászorulóknak.
A program interaktív foglalkozásairól részletesebben maguk az édesanyák számoltak be, akik őszinte örömmel vettek részt a kölcsönös tudásátadásra és tapasztalatcserére épülő alkalmakon. A háziasszonyok szakértő előadók segítségével és saját tapasztalataik megosztásával olyan hasznos, kézzelfogható tudásra tettek szert, amely segítségükre szolgál abban, hogy az általuk vezetett háztartás olcsóbb és egészségesebb lehessen, gyermeknevelésük pedig tudatosabb.
Botos Sarolta, közfoglalkoztatottként dolgozó háromgyermekes édesanya nagyra értékelte a közös befőzés és a háztáji gazdálkodási foglalkozások alkalmával megszerzett ismereteket, melyek segítségével megtanulta, hogyan kerülhet a család asztalára olcsóbb és egészségesebb étel. Az első gyermekével gyesen lévő fiatal anyuka, Barna Ágnes arról számolt be, hogy mennyi értékes tapasztalatot osztottak meg a többgyermekes édesanyák a gyermekneveléssel és a háztartás vezetésével kapcsolatban. Gulyás Sándorné, aki három fogyatékossággal élő és egy ép gyermeket nevel, így fogalmazott: „Ez a program megmutatta, hogy van még olyan emberi közösség, ahol számíthatunk az emberek segítségére”. Galyasné Berki Judit négygyermekes édesanya pedig a közösségi főzés köré épülő foglalkozások hasznosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy sok olcsón előállítható étel receptjét sajátította el, és köszönetet mondott azért, hogy a karitász tagjainak biztatására elvégzett egy tanfolyamot, amelynek segítségével munkába tudott állni.
Az ároktői alkalmakon a helybéli asszonyok megosztották a többiekkel gyógynövényismereteiket, amelyek szintén az olcsóbb és egészségesebb élethez segíthetik hozzá a családokat. Az olcsó háztartás a gyakorlatban elnevezésű foglalkozáson az asszonyok együtt készítettek házi mosószert és öblítőt a bolti ár töredékéért, s megtanulták azt is, hogy háztartási napló vezetésével, a bevásárlások tudatos tervezésével miként csökkenthetők a kiadásaik. Mindegyikük örömét és háláját fejezte ki, amiért részt vehetett a programban.
A gyermekek is tevékeny szereplői voltak a programsorozatnak: a felnőtteknek szóló foglalkozások ideje alatt a karitász önkéntesei a kicsiknek játszóházat, kéz­mű­ves­fog­lalkozást szerveztek, s emellett egy rajzpályázatot is hirdettek Az Akarom gyerekszemmel címmel. A legszebb alkotások készítőit a szervező karitászcsoport a zárórendezvényen díjjal jutalmazta.
A záróünnepség Mata Richárd ifjú énekestehetség műsorával zárult, aki a kistérség egyik községéből, Igriciből származik. Nehéz körülmények között nőtt fel, a szociális ellátórendszer több területen is támogatta a családját. Ebből a környezetből érkezve is képes volt zenei pályára lépni.
A Katolikus Karitász által 2015-ben indított Akarom komplex családtámogatási modellprogram célja, hogy a nehéz anyagi helyzetben élő gyermekes családoknak anyagi, szociális és mentális támogatást nyújtson. A projekt rövid távon a család szociális helyzetének javítására törekszik, hosszú távon pedig elősegíti a nehéz helyzetből való kilábalást, az anyagi stabilitás elérését. A kezdeményezésben olyan családok vehetnek részt, amelyek képesek és akarnak is tenni annak érdekében, hogy életükben, szociális helyzetükben pozitív változás következzen be. A program folytatása, az Akarom tovább szintén interaktív foglalkozások által segíti a családokat az öngondoskodásban. Idén Budapest XIX. kerületében és Mezőcsáton valósult meg a projekt. A tervek szerint a karitász jövőre újabb települések és rászoruló családok bevonásával folytatja a program megvalósítását.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .