A természet „lázadásáról”

Felelősségünk a teremtett világért címmel 2008 novemberében jelent meg az a körlevél, amely célul tűzte maga elé, hogy minél több közösség foglalkozzon a természetben zajló változásokkal, a nekünk szóló „üzenetekkel”, és tudatosan keresse az ezekre adható válaszokat. Létrejött a www.teremtesvedelem.hu című honlap is, melyen az érdeklődők a körlevelet és számos más, a teremtés védelmével foglalkozó dokumentumot, tanulmányt és hírt is megtalálhatnak.
Magyarul is megjelent 2011-ben XVI. Benedek pápa Az Úr szava című apostoli buzdítása, amelyben a 2008-as szinóduson elhangzott gondolatokat foglalta össze. Ebben több olyan rész is olvasható, amely hangsúlyozza, hogy „az Isten szava” kifejezés úgy értelmezhető, mint egy „többszólamú ének”, vagy mint egy szimfónia, amelyben a Teremtő a Biblia mellett számos más módon – többek között a teremtett világon keresztül is – szól hozzánk.


Így a természet könyve is segítségünkre van abban, hogy megismerjük a Teremtő nekünk szóló üzenetét. „(…) el kell ismernünk, maga a teremtés, a természet könyve is lényeges része annak a többszólamú szimfóniának, amelyben az egyetlen Ige fejezi ki magát. (…) Ez teszi érthetővé, hogy az Egyházban miért tiszteljük annyira a Szentírást, jóllehet a keresztény hit nem egy »könyv-vallás«: a kereszténység »Isten Szavának vallása«, de nem »egy írott és néma szóé, hanem a megtestesült és élő Ige vallása«” (14. o.). „Ezért maga a Szentírás hív, hogy a teremtést szemlélve ismerjük meg a Teremtőt.” (15. o.)
A béke világnapjára 2010. január 1-jén írt üzenetében pedig arra hívja fel figyelmünket a pápa, hogy ha az ember önkényesen bánik a környezetével, akkor „kikényszeríti a természet lázadását”. Az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá váló rendkívüli időjárási jelenségek arra utalnak, hogy a természet valóban „lázad” az ellen, ahogyan az emberiség bánik vele. Az ilyen, rendkívüli jelenségek az elmúlt években Magyarországon is egyre gyakoribbá váltak. Az idei, több meteorológiai rekordot megdöntő nyárról tartott konferencián az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai megdöbbentő adatokkal és prognózisokkal mutatták be hazánkra vonatkozóan ezeket a következményeket, a természet „lázadását”. Mindezt környezetünk „nekünk szóló üzenetének” is tekinthetjük. Az előadásokból megtudhattuk például, hogy tizenkét napon emelkedett a hőmérséklet harmincöt fok fölé, míg az elmúlt száz évben ez átlagosan csupán egyszer-kétszer fordult elő. Néhol a csapadékhiány volt rendkívüli, és az ultraibolya sugárzás erőssége is rekordot döntött ezen a nyáron. Az előrejelzések szerint pedig még ennél is jelentősebb változásokra számíthatunk a jövőben.

Korábban említett újévi üzenetében a pápa is írt arról, hogy mit olvashatunk ki a természet könyvéből az emberiség jövőjére vonatkozóan: „Az ökológia kérdésével nemcsak azok miatt a borzalmas távlatok miatt kell foglalkoznunk, amelyek a környezet pusztulása miatt körvonalazódnak előttünk, hanem mindenekelőtt a világméretű, valódi szolidaritás keresése kell hogy erre ösztönözzön minket, amely a szeretet, az igazságosság és a közjó értékeire épül.”
Az egész emberiséget egyre jobban foglalkoztatják az ökológiai kérdések és az ezekre adható válaszok. Számos egyházi dokumentum és tudományos elemzés jelent már meg a Föld jelenlegi és várható ökológiai állapotáról. Ezek az eredmények az egyház tagjainak, az egyházi közösségeknek és mindenki másnak segítséget nyújthatnak abban, hogy kérdéseikre megtalálják a válaszokat. Ahhoz, hogy ezek a válaszok minél megalapozottabbak legyenek, mindenkinek azt javasoljuk, hogy a Szentírás, az egyházi dokumentumok és a tudományos eredmények mellett a természet könyvét is tanulmányozza, hogy még jobban megértse a Teremtő nekünk szóló üzenetét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .