A termékenység értéke

Sajnálatos módon az legtöbbször fel sem merül, hogy az ifjúság képes lenne várni a szexuális kapcsolattal, ha segítenénk nekik végiggondolni, mit nyerhetnek ezzel az életükben, és ha rávilágítanánk a korán megkezdett szexuális élettel járó veszélyekre is. Mi a „Boldogabb családokért” családi életre nevelés programunkkal igyekszünk együtt gondolkodni a fiatalokkal. Abból indulunk ki, hogy a jól átgondolt kérdések segítik őket felelősen cselekvő felnőttekké válni, és feltételezzük róluk azt is, hogy tudnak bánni az ösztöneikkel. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy „felvilágosítsuk” őket arról, mekkora kincs a termékenységünk, az, hogy gyermekünk foganhat. Ezzel a képességünkkel nem lehet úgy bánni, hogy félreteszszük, amikor éppen gátol egy cselekedetünk véghezvitelében, és elővesszük, amikor úgy tetszik. Kopp Mária felmérése szerint Magyarországon a gyermekre vágyó párok 19,6 százaléka meddő. Ez nagyon ijesztő szám, amelynek keresnünk kell az okát. Itt valami nincs rendjén. De kin múlik ez leginkább?


Régen, ha egy párnak nem születhetett gyermeke, gyakran azt mondták, az a gond, hogy a nő meddő. S ez szégyen volt. Lehet, hogy akkoriban még kevésbé fejlett vizsgálati módszerek álltak rendelkezésre, de annyi biztos, hogy ma a férfi meddőség okainak számaránya szinte eléri a női okokét. S a férfiak meddőségét okozó tényezők között vezető helyen szerepel a nők által szedett fogamzásgátló tablettákban található szintetikus hormon, amely nem tud lebomlani, és a vízkörforgáson keresztül a férfiak szervezetébe visszakerülve rontja, vagy adott esetben gátolja a férfi termékenységet. Vélhetően a női okok között is ott szerepelhet a korán megkezdett „tablettaszedés”. Azoknak a lányoknak, akiknek még éppen kialakulóban van a termékenységük, vagyis a szervezetük még csak tanulja ezt a működést, különösen nem tesz jót a kívülről bevitt szintetikus hormon. A lányok a fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdése előtt általában nem bizonyosodnak meg arról, hogy rendben működik-e már a termékenységük. Előfordulhat, hogy már hónapok óta rendszeresen menstruálnak, de petesejt-kiszabadulásuk még nem volt. Ez önmagában nem jelent gondot, csak azt jelenti, hogy a szervezetük még tanulja a termékenységet. Ám ha ilyenkor kezdenek el fogamzásgátló tablettát szedni, és majd évek múlva, amikor gyermeket szeretnének, abbahagyják azt, lehet, hogy sokáig kell várniuk, mire visszatér a termékenység. Hiszen hogyan térhetne vissza egyik hónapról a másikra az, ami korábban ki sem alakulhatott, mert nem hagytak időt a természetes folyamatok kibontakozására, mivel a szexuális élet megkezdése miatt védekezni kezdtek? S a kívánt terhesség elmaradásának okai között talán nem elhanyagolható az sem, hogy ha valaki hosszú évekig elnyomja magában a gyermek utáni vágyat,azegygombnyomásranemfog átállni akkor, amikor már megvan az akarat a gyermekvállalásra.

Nagyon fontos, hogy ezekről a kérdésekről még időben gondolkodjunk, nehogy túl késő legyen…

és Hortobágyi Tibor,

a Családi Életre Nevelés program tanácsadói

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .