A templom: hívő közösségi életünk otthona

A homlokzat átadása után a Szervita kórus és a Händel Consort kamarazenekar közreműködésével adventi koncert hangzott el, majd a nagy múltú, csaknem háromszáz éves barokk templomban Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét mutatott be többek között Philipp Ernst Gudenus templomigazgatóval és Osztie Zoltán budapest-belvárosi plébánossal közösen.

A bíboros prédikációjában a Szent Anna tiszteletére felszentelt és külsőleg megújult templomról szólva kiemelte: az istenháza minden vallásban szent hely. „Az érzékszerveinkkel megtapasztalható világ nem öleli fel a létezők összességét. Rajta túl létezik az Isten, aki a világ alkotója, és aki mégsem hagyja sorsára, hanem akaratával és szeretetével fenntartja és kormányozza a világot.”

A Krisztus-követők hitvallásáról kifejtette: „Mi, keresztények nem vagyunk panteisták. Hittel valljuk a különbséget Isten és a világ között. Erről a hitünkről teszünk tanúságot akkor is, amikor szent helyeket különítünk el a hétköznapi használattól, amikor megáldjuk, megszenteljük, amikor fenntartjuk azokat vallási szertartásaink, a legszorosabb értelemben vett istentisztelet számára.”


„Katolikus hitünk még ennél is többet tart a templomról” – hangsúlyozta a főpásztor. Hiszen itt újul meg, itt válik jelenvalóvá Krisztus keresztáldozata a szentmisében, és itt őrizzük a tabernákulumban magát Krisztust, aki különlegesen is, lényege szerint is jelen van az Oltáriszentségben. Ezért olyan fontos, hogy szürke hétköznapjaink épületei között vegyük észre a templomot, hogy látogassuk a szentségi Jézust, aki vár ránk, aki megbecsüli minden olyan tettünket, amelyet kizárólag az iránta való szeretetünk vezérel.

Erdő Péter kiemelte: a belvárosi Szent Anna-templom, amely nemzedékek figyelmét irányította Krisztusra, arra hivatott, hogy a jövőben is égre mutató jel, a találkozás helye legyen az itt élő emberek és Isten között. „Adja Isten, hogy ez a templom újra az eleven katolikus közösségi élet otthona, Isten kegyelmének kisugárzója legyen mindannyiunk számára!” – zárta beszédét a bíboros.

A budapest-belvárosi Szent Anna-templom (Budapest, V. kerület, Szervita tér 6.) a szerviták számára épült 1725–1932 között Hölbing János tervei alapján. Itt őrzik a szervita rend hét szent alapítójának ereklyéit. Egykoron a közelben álló rendházban éltek a szervita atyák. A templom berendezése 1735 és 1748, a főoltár 1740 és 1741 között készült, a főoltárképeket Johann Samuel Hötzendorf festette. A mai (eklektikus) homlokzat kialakítására Diescher József 1871-ben kapott megbízást. A templom előtti téren 1948-ban helyezték el Erdey Dezső Madonnáját a háború alatt elpusztult Mária-szobor helyébe, az 1719-es talapzatra.

/Magyar Kurír
Fotó: Lambert Attila

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .