A teljesség igényével

A Mozart jubileumi években (1991-ben, 2006-ban) szentmise keretében megszólaltattuk az óbudai főplébánia-templomban a szerző összes miséjét. S mivel korábban már Beethoven C-dúr miséjét is énekeltük, ezért szinte kötelességünknek éreztük az idei évben a nagy kortársnak, Haydnnak e műveit is előadni. A tizenhárom miséből tizenkettő most is szentmise keretében hangzott/ hangzik el, s az utolsó alkalommal – a szentmisét követően – hangversenyszerűen szólal majd meg a Cecília-mise. Ezt a sorozatot egy (ugyanazzal az) együttessel megvalósítani óriási munka!
Még nagyböjt előtt a Szent Gellért-templomban adtunk elő kettőt, húsvéttól pedig már a mi (óbudai) templomunkban hangzott el a többi. A szólisták hivatásos énekesek, főiskolásoktól énekművészeken át a Kossuth-díjas operaénekesig. A kórus és a zenekar amatőr a szó nemes értelmében, akik igyekeznek az előadások alkalmával közel kerülni a hivatásos szinthez. De minden előadó a közös zenélés kedvéért, ellenszolgáltatás nélkül, örömmel vállalja a közreműködést. Úgy gondolom, hogy szerte a nagyvilágban hasonló sorozattal még hivatásos együttesek sem igen büszkélkedhetnek.

– Haydn munkásságában hogyan értékelhetők miséi?
– Ha csak Mozarthoz viszonyítjuk – a két nagyon rövid mise kivételével – sokkal elmélyültebbek. Ahogy ugyanazt a szövegrészt más-más lelkiállapotban megfogalmazza, új oldalról közelíti meg. A Benedictus, Jézus jeruzsálemi bevonulásának megzenésítése, a Credóban a fogantatás, a keresztre feszítés, majd a feltámadás új és új megközelítése, a Sanctus általában alázatos, az Istenhez viszonyított helyét pontosan tudó hívő zeneszerző érzése, s a többi tételben is a szöveg az akkori stílusnak megfelelő, kifejező megzenésítése a szöveget értő hallgatók és előadók számára igazi imádságos lehetőség. Ennek tudatában a művek megszólaltatása komoly kihívás.

– Hány hangverseny van még hátra a sorozatból?
– Október 4-én, 18 órakor lesz még a Schöpfungsmesse, majd november 7-én a Missa Rorate coeli, közvetlenül utána pedig a már említett Cecília-mise. Persze van még tanulnivaló, de sok a munkából fakadó őszinte öröm, hiszen mindeközben szeptember elején az Óbudai Társaskör szervezésében nagy sikerrel, telt házas koncert keretében előadtuk A teremtést. Közben filmen vetítettük a „cselekményt”, ráúsztatva a magyar szöveget is a jobb érthetőség és élvezhetőség kedvéért. Október 10-én, Vámosgyörkön énekeljük a Nelson-misét, majd november 1-jén itthon, Óbudán Mozart Requiemjét szólaltatjuk meg. Azt hiszem, büszke lehet az együttes minden tagja erre a hatalmas munkára. Kiemelt köszönet Khirer Vilmos plébános úrnak, aki Óbudára helyezésétől kezdve kitüntetett figyelmével és segítségével támogatta az idén huszonöt éves együttest.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..